Viikko 0

Dima

22.05.2004 02:59:08

Tämä on Valmistelut-sivu.
Kirjoitan tähän valmisteluihin liittyviä juttuja.

22.05.2004 14:21:22

2004_0522-01

Kuvanlaitto-testi. Toivottavasti onnistuu.

24.05.2004 16:35:36

2004_0524-01

No nyt pääsin etäkäyttämään tätä systeemia reaalioloissa =)
Kuva otettu reilun sadan metrin korkeudessa, Malminkartanon tekomäellä.

25.05.2004 14:23:30

Testataanpas vaihtuuko sään kuva tuolla vasemmalla.

27.05.2004 07:41:46

Ajoin eilen ensimmäisen pitkän matkan lenkin. 70km 4ssa tunnissa tauotta. Kartta olisi tässä tilanteessa todella eduksi. Sillä suunnistin vain päärädan mukaan, niin etsin mitä tahansaa tietä mikä kulkisi sen varrella. Ne oli pikkupolut metsissä, rakennustyömaan tekemiä ajouria jne. Vasta paluumatkalla huomasin että oli olemassa yksi suora tie, joka veisi kotoa kohteeseen.
Satula pitää säätää oikeaan asentoon. Tai ylipäänsä kannattaisi ostaa jonkun isomman ja pehmeän satulan, tämä nykyinen ei oikein sovellu pitkille matkoille. Metsäteiden takia olisi hyvä olla satulatangon jousitus. Ei sitä aina jaksaa seisoa välttyäkseen iskuja. 4 tunnin aikana join vettä yhden pussillisen. Riitti hyvin, olen tyytyväinen. Johtunee viileästä säästä.
Taukkoja pitää nähtävästi tehdä 50-60km välein, sillä reisia alkoi polttamaan viimeset 10km. Tämä taitaa johtua siitä, että lähdin matkalle ajattelemattomasti 9 nugettipalan voimalla. Eeron kanssa juteltiin että pastasta saa parhaiten hiilihydraatteja. Vaan trangian en kai ota mukaan. Tulee liikaa painoa.
Iltakylmyyttä varten pitää ottaa lisää housuja. Väsyneet reidet ovat hyvin altiita kylmyydelle.
Kännykkää varten pitää rakentaa pyörädynamosta kännykkä laturin. Vaikka sammuttaa valot pois kännykästä, kuluttaa gprs-siirto paljon virtaa.
Pahaksi harmikseni sykemittaria en voi käyttää kännykän kanssa. Puhelimen signaalit aiheuttavat mittarissa 225 sydämenlyöntia minuutissa.

27.05.2004 23:54:59

Tänään aloittin kännykkälaturin rakentamisen pyörän dynamosta.
Sony Ericssonin support centerissa ei ollut yhteistyöhalukasta porukkaa kun kyselin heiltä minkänlaiset on jännitteen ja virran turvarajat kännykän akun latauksessa. He vaan jankuttivat että suosittelemme ainoastaan kännykän omaa laturia. Ihan kuin siellä olisi robotti toisessa päässä.
Pitää sitten päätellä itse. Otin mallia kännykän omasta laturista, 4.9V 450mA. Dynamo syöttää 6V 3W eli 0.5A. Sen lisäksi dynamo syöttää vaihtovirran.
Laitan seuraavan viestiin kuvan lopputuloksesta.
(Korjaus: 2A -> 0.5A. Pahoittelen laskuvirheestä.)

28.05.2004 23:26:20

2004_laturinkaava 2004_laturi

No niin, laturi on rakennettu ja testattu. Toimii loistavasti. Alunperin siinä oli 10ohmin vastus, jota sitten korvasin 80ohmilla. Lataaminen onnistuu pienelläkin jännitteellä, kunhan virta on 0.5 ampeerin paikkeilla. Tuon sulakkeen laitoin varmuuden vuoksi, ettei jostain yliluonnollisesta syystä tulee virtapiikki. Ensi viikolla testaan tuon käytännössä pitkällä matkalla.

15.06.2004 20:20:39

2004_0615-01

Nyt on testattu laturi matkalla tanssitreeneihin. Etuvastus taitaa olla liian iso, että latausvirta on pienempi kuin kännykän kuluttama virta. Pitääpä vaihtaa pienempi vastus tilalle.

16.06.2004 09:28:55

Tuoksuipa hyvin 22ohmin vastus. Kärähti parin polkemisen jälkeen. Mikä sai lisävaatimuksia tutkimiseen. Jos tarkkaan ajatellaan miksi dynamossa on merkinnät 6V 3W, niin kysessä on 3W vakioteho. Jännite siis riippuu virrankulutuksesta. Jos laite kuluttaa 500mA, niin saa se 6V jännitteen. Vastaavasti 250mA kulutuksessa jännite on 12V. Homma menee P=UI kaavan mukaan. Eli jos kännykkä kuluttaa 450mA, on jännite 6.67V. Sen sitten saadaan vähenemään 5volttiin laittamalla noin 4ohmin etuvastuksen, joka söisi pari volttia pois. Ei sitten ihme ettei kännykkä latautunut kun oli 80ohmin etuvastus. Oma vikani oli vastuksen kärähtäminen, kun kysessä oli vain alle 1W kestävä vastus ja dynamo syöttää 3W. Pitääpä käydä taas kaupassa ostamassa 4ohmin ja 3W kestävän vastuksen.

16.06.2004 16:18:58

2004_laturi_v4_sm 2004_laturi_v4_piiri_sm

Kaupassa on käyty, uudet osat ostettu, sovitettu ja juotettu. Nyt kännykän akku latautui 1% parin minuutin polkemisen jälkeen 🙂 Eli homma toimii. Pitää kuitenkin vielä testata toimivuutta kännykän valojen olleessa päällä.

17.06.2004 21:11:38

Lähtöpäivä on päätetty! 5.7.2004
Samalla on mietitty sekin asia, että reiti suunnitellaan etukäteen. Johtuen siitä, että jotkut sukulaiset asuvat kaukana isoista kaupungeista. Esimerkiksi Kaavi, johon pääse paremmin pikkuteita pitkin, tällöin Jyväskylä ja Kuopio jäävät pois listasta. Myös moottoriteitä neuvottiin välttää ohiajaavien rekkojen ja joidenkin aivottomien kuljettajien takia. Myös kostealla säällä moottoritie on yhtä mutaista suihkua. Näiden lisäksi mahdolliset leirintäalueet ovat houkuttaaneet peremmin kuin itse kaupungit, ellei kaupungeissa ole tuttavia, joiden luona voin yöpyä.
Käyn piakkoin ostamassa kartan, johon merkitty kaikki mahdolliset leirintäalueet. Sitten voin suunnitella tarkemman reitin. Näin tekin sitten pääsette yllättämään, jos satutte olemaan lähellä 😉 Pääosin reitti on melkein sama kuin nykyinen. Päivitän karttaosion kun reitti on valmis.

22.06.2004 19:45:13

Laturi toimii!!! Valot päällä latautuu erinomaisesti. Vastuskin kestää nätisti.
Nyt on aika tarvikkeiden hankintoihin. Katselin eilen netissä reissuun sopivia renkaita. Shimanon sivuilla löytyi pitkille matkoille tarkoitetut renkaat, joilla on alhainen vierintävastus. Huomenna voisi käväistä ostamaan ne. Pyörälaukut sain Eerolta, kiitos suuresti. Kupoliteltan saan todennäköisesti Maaritilta. Mutta saatan kyllä osta oman, sillä telttaan kohdistuvat kovat rasitukset. Lainatavarat saattavat tulla palaututuskelvottomiksi.
Teekkaripyöräilijät yhdistys on hommanut nimikkoajopaitoja, joista saan yhden itselleni. Lähdenpä nyt hakemaan sellaisen.

23.06.2004 14:31:35

Vatsaa jomottaa, ripuli löröttää… johtuukohan tämä siitä, että kävin eilen ripulia sarastaneen kaverin luona vai cashewpähkinän liikasyömisesta?
Oikean käden pikkurilliin ilmestyivät jotain ihmeellisiä rakkuloita. Mitähän niistä tulee.
Tänään pähkäilen mitä tavaraa kannattaisi ottaa mukaan. Illalla ostoksille.

29.06.2004 21:39:38

Onneksi se ripuli johtui pähkinöistä, ei kestänyt kauan.
Kaupassakaan en ehtinyt käydä, unohdin tuolloin että on pari tanssikeikkaa esplanaadilla ja niiden jälkeen treenit. Siihen meni se päivä. Perjantaina oli esiintyminen Seurasaaressa ja viikonloppu Rutistuksen kanssa Jaalan maatilalla juhannusta viettämässä. Huomennakin on esiintyminen ja se onkin viimeinen päivä ystävien kanssa :'( Tulee ikävää.
Nyt parhaillaan olen viemässä yhtä häävideoprojektia loppuun. Onnitteluni heille hääpäivän johdosta 🙂
Torstaina pitäisi päästää ostamaan tarvikkeitä reissua varten.

03.07.2004 00:34:24

Taidan olla melkein valmis reissuun. Lähes kaikki tarvikkeet on koossa. Sain Maaritilta kupoliteltan. Pystytin sen olohuoneeseen ja totesin sen olevan mukavan tilaava. Ostin uuden makuupussin, jossa sanotaan extreme olosuhteiden olevan 1 lämpöasteen paikkeilla. Pyöräkenkien sadesuojien kanssa oli ongelmia. Ostoshetkellä myyjä väitti että XL koko sopisi vallan mainiosti. Mutta kotiin päästyään niitä oli mahdotonta pukea päälle. Onneksi vaihto sujui tänään ongelmitta ja XXL koko sopii hyvin. Yllättävä tuo koko. Jos keskivertomiehen kengän koko on 43-45 ja naisen 35-40, niin miksei sadesuojuksen Medium koko ole suunnattu noin 40 kokoisille kenkille?
Trikopyöräilyshortsit päätyivät ostoskassiin. Kaksi paria pyörähanskoja tuli ostettua. Toiset on sopivat kuumiin sääolosuhteisiin ja rentoon ajoon. Toiset ovat paksummat, geelipohjaiset ja omaavat korkean rannetuen, sopivat vaativiin olosuhteisiin. Pari vuotta sitten ostin pyöräilysormikkaat, jotka on tehty sukelluspukuihin tarkoitetusta materiaalista. Niiden sanottiin olevaan lämpimät kylmässä säässä ja pitävät vettä sateessa. Vaan on niissä kääntöpuoli, kädet hikoilevat niissä aika lailla. Että kosteutta on jokatapauksessa ja jäätyvät talvella lähes heti kun pysähtyy.
Samulilta sain Garminin GPS paikantimen. Käytännössä kokeiltuani se osoittautui kivaksi leluksi. Ongelmana vaan paristojen kesto, yhtäjaksoisesti 15-20 tuntia.
Miksi ihmeessa pyörien etulaukut karttakalvoineen ovat niin pirun kalliita? 80-100 euron paikkeilla. Stockmannin urheiluosastolla havaitsin miksi, kalliilla laukuilla on parempi kiinnitysmekanismi, hyvä materiaali ja suunnittelu. Ostin kuitenkin Stockmannissa sen laukun halvalla, parempi kuin ei mitään. On siinäkin jonkinlainen kinnityssysteemi ja karttakalvo. Kiinnitys on vaan pikkasen vino.
Kiitos Tuukalle trangian lainasta. Pitääpä muistaa ostaa siihen sinoligeelin.
Karttakeskus on kyllä kovasti autoilijoiden puolella. Tarkemmin Genimap, sillä autoilijoille tarkoitettu koko Suomen kartta maksaa 10 euroa. Kun taas pyöräilijoille on Suomen kartta jaettu kuuteen osaan ja jokainen osa maksaa 16 euroa. 96 euron hintainen setti. Vaikka myyjä kuinka kovasti kehui pyöräkarttoja sai hän luvan tyytyä kymppiin ja minä poistuin Genimappia paheksuen.
Matkalla kotiin piipahdin ystävän pakottamana radioliikkeeseen, josta ostin komponentteja laturia varten. Että tarvittaessa voi vaihtaa osia tai rakentaa uuden.
Keskivaihde saa huomenna kunnollisen hoidon, kun tänään ilmoitti itsestään kovasti paukahtaen. Vaihdevaijeri aina katkea kiinnityskohdassa. Shimano ei tainut ottaa huomiota vaijerin vääntökestävyyttä. Pitääpä huomenna rakentaa pienoinen systeemi, joka estäisi vaijerin katkemisen.
Nokian renkaat veks, Continentalit tilalle. TravelContact malliset renkaat ovat varsin erinomaisia. Siileä pinta ja nappulat reunoilla. Alhaisin mahdollisin vierintävastus 1.75 tuumaisilla renkailla. Ioiseksi yllätykseksi huomasin renkaiden sivupinnoilla paksu kuvioitu alue. Lieneekö valmistajat ajatelleet dynamon käyttäjiä. Kiitos kiitos! Ei pidä enää pelätä renkaan räjähtämistä. Tavaratalosta ostin äidin hämmennykseksi lapsitalkkia. Ei kuitenkaan omaan tarkoitukseen, vaan sisäkumien puutteroimiseen etteivät liimautuisi ulkorenkaiden sisäpintoihin.
Tänään oli kiireinen päivä muuton takia, lähes kaikki tavarat on viety kämppääni. Tietokoneet ja pyörävermeet jäivät vielä porukoille, itsekin yövyn pari yötä olohuoneen sohvalla.
Hiuksetkin kokivat muutoksen, päätyivät roskikseen. Kaljuksi en kuitenkin uskaltanut ryhtyä, jätin hiukset yhden sentin pituisiksi.

03.07.2004 00:47:28

Pahoittelen kirjoitus- ja kielioppivirheitä. Mutta pienellä näytöllä tuskin innostaa oikolukea tekstiä. Kynällä kirjoittaessa kirjoitusvirheitä tulee paljon. Ja koska näkee vain osittain tekstin, eikä aina jaksaa kelata tekstiä ylös alas, tulevat silloin kielioppivirheitäkin kun ajatukset tuppaavat vaihtumaan kesken lauseen.
Pahoitteluni.

04.07.2004 00:48:20

Muuttossa kohtelin selkäni niin kovakouriaisesti, että alaselkä nosti kapinan. Oli tuskainen ilta. Yritin rentoutua sängyssä lukemalla viidennen Harry Potterin kirjaa. Ei auttanut.
Huomenna viimeinen päivä ja sangen kiireinen.

04.07.2004 09:37:39

Huomenta kansa!
Minulla on teille iloiset uutiset. Yön yli mietinnän jälkeen, alaselkä päätti heikentaa kapinansa.
Olkaamme vahvoja ja pyrkikäämme päämääräämme, niin mikään ei estä meitä.

04.07.2004 09:41:47

Etulokasuoja katosi pyörän päältä. Kiinnityssysteemi on irti pyörästä. Lieneekö varastettu?

04.07.2004 19:02:56

2004_ohjauskeskus 2004_trekka

Pyörä on valmis! Nyt alan suunnittella tarkemman reitin. Pitää myös rakentaa latauspiuhan Nokian kännykkää varten.
Etulokasuojan ostan joskus matkalla, jos tulee vastaan samanlainen kuin edellinen. Siinä kun on täysin standardista poikkeava systeemi.
Hassulta näyttää tuo sinoligeelipullo, joka päätyi toiseen juomapullotelineeseen.
Mitähän mieltä muut ovat tuosta ohjauskeskuksesta?

09.07.2004 22:24:33

Varustelista:
Polkupyörä (etukeulajousitus, reikäsatula).
Kolmeosaiset sivulaukut (oikealle, vasemmalle ja päälle) ja etulaukku, jossa on läpinäkyvä karttakotelo.
Autoilijan kartta.
Älypuhelin ja siihen liitettävä radio.
Peruspuhelin, jonka antenni on erittäin heikko, vaikka kävi huollossa. (Myytävänä 😉
Muutama kynää ja paperia.
Lukko.
Lamppu.
GPS-paikannin.
Trangia ja kattila.
Sinoligeeli. (Se pilasi polttimen lähes perusteelisesti. Kun geelistä saostuu paksua kerrostumaa. Ostin myöhemmin sen tilalle tavallista sinolia. Toivon että se polttaa kerrostumat pois tai muuten joudun ostamaan uuden polttimen)
Ruokaa oli nuudeleita, “Lämmin kuppi” keittopusseja, kekseja. Matkalla ostelin pikkasen herkkuja mm. jäätelö.
Vaatteista on kahdet pyörälytrikopaidat, pitkähihainen pyöräilypusero, pitkät pyöräilyhousut ja pyöräilytrikoshortsit. Pyöräilutakki. Kahdet pyöräilyhanskaat ja yhdet pyöräilysormikkaat. Yhdet pyöräilykengät (lukolliset) ja kenkien sadesuoja. Kahdet alushousut ja uikkarit. Viidet sukat, joista kaksi paria on pikkarit. Neljät huivit (päähän). Kypärä. Lasit.
Kupoliteltta.
Makuualusta.
Iso vedenkestävä kangas 2×3 metria. Erittäin monipuolinen.
Iso kasa pattereita GPSaa varten.
Kaikenlaisia huoltotyökaluja pyörää varten. Kahdet sisäkumet. Öljy, vaseliini, talkki.
Taitettava teräslapio ja saha. Puukko.
Retkiruokailuvälinesetti.
Ensiapupaketti pillereineen.
On vielä jotain liuta tavaroita, jotka eivät nyt tulee mieleen.

Viikko 1

Dima

05.07.2004 07:20:37

Suomi! Täältä tullaan!
Huomenta, enää puolitoista tuntia lähtöön. Hoidetaan äkkiä pari asia pois alta ja sitten seikkailu alkakoon.

05.07.2004 12:14:46

54km 22km/h
Lähtö sujui sulavasti. Nyt olen ensimmaisella tauolla Mäntsälässä. Aika lämmintä ja ukkospilvet ajaavat takaa.
Keravan kohdalla vastaan tuli pariskunta pyörillä, jotka oli varustettu täyteläisemmin kuin omani. Sain heidät hymyilemään kun vilkutin.
Nyt on vuorossa voileipä ja sitten ajan Lahteen saakka.

05.07.2004 14:22:34

2004_0705-1

Ukkospilvet muuttivat taktiikansa juuri 15 km ennen Lahtea. Eivät enää ajaneet takaa vaan hyökkäsivät sivulta. Oikein kunnon kaatosade, ehdin pikkasen kastua. Kohtaloko niin määräsi että juuri ennen kunnollista suihkua tien varrelle sattui hylätty puuvarasto.
Levannon kohdalla tuli vanha mutta toimiva kaivosvesipumpu. Onko se tavallista että vedessä on pienen pieniä hiekan hiukkasia?

05.07.2004 18:26:56

98 km 21 km/h
Ehdin torkahtaa varastossa tunnin. Herättyäni sade oli loppunut ja lähdin matkaan. Mutta ne ukkospilvet liikkuivat hitaasti, että sädeverho oli edessäni melkein koskettavissa, ajoin siksi rennosti. Kuivana en selviytynyt Lahteen, ohiajavat rekat nostivat kamalan vesipilvin.
Nyt olen lopultakin kotiutunut Akin luona. Käyn kaupungilla jaloittelemassa ja ostain jotain ruokaa illaksi ja aamiaiseksi.

06.07.2004 06:51:44

Huomenta. Tänään suuntana on Kangasniemi, Heinolan ja Joutsan kautta. Ensi yö on teltassa. Koskahan minä viimeksi nukuin kahden hengen teltassa metsässä.. Vuosi sitten toukokuussa, kun oli pyöräilykilpailu, nukuttiin pj-teltassa. Yläasteella kouluretkellä oli myös jonkinlainen jättiläinen. Eli en ole koskaan ollut Suomessa kunnolla telttailemassa. Viimeksi taisin olla Venäjällä, urheiluvaellus-kerhon kanssa. Saman tapainen kuin partiolaiset. Oi niitä aikoja…
Eilen kävin jaloittelemassa Pikku Vesijärven puistossa. Oli upea suihkulähdesysteemi. Erivoimaiset, erityyliset suihkut toimivat ohjelmoidusti niin, että veden polskinnasta tulee jonkinlaista musiikkia. Samalla laskin kartasta seuraavien kaupunkien/makuntien GPS koordinaatistot, että paikannin osaisi näyttää missä mikäkin on. Lisäsin koordinaatit karttaosioon. Koko eilesen matkan aikana päässä on pyörinyt jokin unohdettu asia. Tänään tajusin että puukko puuttuu. Pitää jossain matkalla ostaa sellainen.

06.07.2004 07:07:41

Sählättyäni kilometrien kanssa, tein pikku muutolset koodiin.
Tuukka, Nokian kännykkä on puheluita varten, P800 toimii enemmän tietokoneena. Mutta saa soitella molempiin, eli vanha tai uusi numero.

06.07.2004 12:27:27

47 km
Heti Lahdesta päästyäni tie alkoi aaltoilemaan. Ylös ponnistettuaan alamäki palkitsee 60km/h vauhdilla.
Heinolassa ostin ruostumatoman puukon ja teleskooppionkivavan.
Ennen Lusia oli aika sekava tieympäristö että päädyin ajamaan moottoritiellä pari kilometria. Mutta pääsin heti seuraavasta liittymästä oikealle tielle.
Nyt, Lusin jälkeen, pidän muurahaisten ympäröimänä ruokatauon. Keitettyjä munia ja tomaatti. Seuraava pysähdys Hartolassa, siellä syön jotain lämmintä.

06.07.2004 13:40:21

2004_0706-1

60 km 20km/h
Onkiniemen “Liikkuva kivi” 45000 kiloinen massa, joka heiluu tuulessa.
Reissun ensimmäinen jäätelöannos!

06.07.2004 17:31:12

2004_0706-2

98km 23km/h
En sittenkään pysähtynyt Hartolan kuningaskunnassa, vaan jatkoin Joutsaan saakka. Heti ensimmäiseksi löytyi leiritäalue ja ajattelin siellä tehdä ruokaa. Kun kysyin luvan alueen käyttöön pariksi tunniksi. Henkilökunta vaatii viisi euroa!! Enhän minä aio yöpyä.
Menin sitten Oravankivensalmen levähdyspaikalle. Aurinko paistaa, riisuin vaatteet, ajattelin käväistä uimaan.Mutta päätin tehdä sen ruuan jälkeen. Keitin nuudeleita curry-mausteella. Namia!
Yhtäkkiä aurinko katosi. Mustat pilvet valtasivat koko taivaan. Menin äkkiä pesemään astiat. Rupesi sataamaan ja kovaa. Sattuu jopa. Onneksi olin majan katoksen alla ja tätä kirjoittaessani pilvet karkasivat pohjoiseen ja kohta alkaa aurinko paistamaan nautinnollisesti matkalla Kangasniemeen.

06.07.2004 23:29:30

Kangasniemi. Kännykkä ei lataudu kummallakaan laturilla. =( Perkele! Taitaa olla rikki.
En tiedä miten tästä eteenpäin.
Koitan keksiä jotain.

07.07.2004 16:57:27

“Ystäväni kirjoittaa puolestani” Olen Pieksämäessä takana tuskainen matka. Perillä oksensin koko mahan sisällön. Taisin saada jonkun myrkytyksen ja nyt on heikko olo. Ostin Jaffaa ja banaaneita. SonyEricson ei toimi, pitänee ostaa uusi akku ja laturi jolla voi ladata pelkän akun, puhelimen kautta kun ei onnistu. Pieksämäellä ei niitä myydä. Menen puistoon lepäämään, että jaksaisin polkea vielä Leppävirralle

08.07.2004 01:27:21

“Ystäväni kirjoittaa puolestani” 104 km / 19 km/h
Lähtö Pieksämäeltä oli vaisua, olo ei ollut parhaasta päästä. 30 km ennen Leppävirtaa alkoi sade ja ajoin 10 km kaatosateessa, kunnes löysin houkuttelevan kuistin. Pysähdyin, keitin teetä ja odottelin sateen loppua parisen tuntia. Loppumatkalla väsymystä ei ollut ja olo oli mitä mainioin. Ostin radion, mikä piristi kummasti mieltä. Mansikkaharjun leiri on tosi kaunis, pystytin teltan ja kävin suihkussa…nyt keitän nuudeleita.

08.07.2004 17:21:02

“Ystäväni kirjoittaa puolestani” (kello: 15.06 55km / 20km/h)
Vehmersalmen silta on takana. Nautin Kallaveden maisemista ja odottelen Mexicana keiton valmistumista. Seuraava pysähdys Kaavissa, setäni ja tätini mökillä, jossa aion SAUNOA! Jos joku haluaa minuun yhteyttä, niin toimiva numero on 050 3042600 älykännykän ongelma yritetään ratkaista Iisalmi-Kajaani akselilla.

08.07.2004 22:46:09

“Ystäväni kirjoittaa puolestani” 129 km / 19 km/h
Kaavissa ollaan. Saunassa on käyty ja makkaraa syöty, kalakukkokin maistui. Matka sujui mukavasti, mitä nyt ylämäkiä oli vähän liikaa, mutta nehän ovat osa matkaa vaikka nousuissa joukuukin välillä kiroilemaan. Tein hirmuisen mutkan, 40 km ylimääräistä, kun en tiennyt että mökki sijaitsee 20 km Kaavista itään. Huomenna Iisalmeen ja ylihuomenna sukulaisen häihin. Huomenna ehkä pääsen nettiin serkkuni koneelta. Nyt nukkumaan…aamulla herätys kello 07.00

09.07.2004 17:58:02

“Ystäväni kirjoittaa puolestani” (kello: 14:42 63km / 19km/h)
Nilsiä on takana ja ilma helteinen, edessä toivottavasti lämmin sade. Matkalla oli pari pitkää alamäkeä, joissa rentouduin menemällä melkein maate tavaroiden päälle. Nyt vuorossa on yllätys yllätys nuudelit 😉 ne ovat parasta. Riemastuin eilen kun Raduo Nova kuului koko matkan, tänään ei lainkaan.

09.07.2004 22:00:19

130km 18km/h
Nyt viihdoin pääsin Hernejärvelle se on vähän matkaa itään Iisalmessa. Täällä on setäni ja tätini ja neljät serkut. Just tulin suihkusta, pesin aikamoisen mutakerroksen pois. Ajoin 40 kilometria mutaisella tiellä, joista 10 km aikana satoi. Kerran kapeahkolla tiellä tuli vastaan jonkinlainen bensarekka täydellä vauhdilla takanaan sankka mutapilvi. Yritin vilkuttaa että pysähtyisi, vaan ei tehnyt niin. Ajoi ohi ja minulle jäi mukavat oltavat.
Jeps. Aloitetaanpa matkasta Kangasniemeen.
Matka oli hyvin rauhallinen, autoja kulki kerran vartissa. Joutsaassa kyllä sattui pieni väärinkäsitys kartan lukemisessa. Käännyin värästä risteyksestä ja päädyin metsään. Metsässä seikkailtuani löysin erääseen mökkiin, jossa nainen opasti oikealle tielle. Siitä tuli 10km lisää. Kangasniemeen pääsin
hyvällä tuurilla kun henkilökunta oli vielä respassa vaikka respan piti olla suljettu.
Teltan pystyttyään menin lämmittelemään isoon Kotaan, jossa tutustuin sveitsiläiseen pariskuntaan. Yvonne ja Peter Winterthurista. Kertoivat että olivat ajaneet autolla viime vuonna Helsingistä Nordkappiin. Kauhistelivat siitä, että mulla onkin pyörä alla eikä auto. Kertoivat mitä on odotettavissa ja mihin kannattaisi varautua. Tärkein neuvo oli välttyä sitä tunnelia joka vie meren alta nordkappiin. Siinä on jyrkä alasmeno ja erittän jyrkkä ylöstulo. Turisteille tarkoitettu kartan tutkailemalla huomattiin että siinä menee lauta, joka saattaisi olla minulle halpa koska en vie autotilaa.
Sitten juttelimme leppoisia tökkivällä englannin kielellä. Olivat kovasti kiinnostuneita päiväkirjastani, eikä suomenkielisyys haittanut. Lupasivat kirjoittaa minulle kun palavat Sveitsiin. Pyysivät myös että kirjoittaisin englanniksi kun saavun Nordkappiin.
Sittemmin lähdin laskemaan seuraavien kaupunkien koordinaatit ja laitoin kännykät latautumaan. Vaan kappas SonyErkki ei latautuukaan. Pistorasiassa ei ollut vikaa, koska Nokialainen söi täyttä vauhtia. Laitoin puhelimen pyörään ajoin kymmenisen metria, vaan ei merkkiäkään latautumisesta. Rakentamani laturi oli kunnossa myös seinälaturi myös, maistoin molemmat kielellä. Mielentilani rojahti huimaa vauhtia, koko seikkailun into katosi. Kirjoitin viimeiset viestit toivoen että virtaa riittäisi ja menin suoraa päätä nukkumaan.
Aamulla herättyäni oli edelleen paha mieli. Keitin Eloveena puuron ja teetä. Intoa koordinaattien laskemiseen ei ollut, eikä ollut pahemmin tarvetta kun reitti oli selkeä muutenkin. Matkalla Pieksamäelle oudoksuin siitä että oli nälkää ja veltto olo. Kaivoin hapankorppuja ja ahmin rusinoita. Ei minkäänlaista vaikutusta. Olo senkus heikkeni heikkenemistä. Pieksamäellä menin yhteen kauppaan kyselemässä akkua. Myyjä ei ehtinyt kertoa loppuun ettei akkuja ole kun minä olin jo jouksemassa ulos lähimpään pensaaseen suu täynnä yrjöä. Meni tovi kun sain mahani kertalleen tyhjäksi. Olo oli niin veltto etten jaksanut noustaa satulaan vaan pyörään nojaten hipsin lähimpään kauppaan. Enkä kyennyt laittaa lukkoon pyörän vaan työnsin sen kaupan eteiseen ja kömpin ostamaan jaffa ja banaaneja. Lähdin lähimpään puistoon järven rannalle pois ihmisten silmistä. Makasin kuolleena tunnin. Sitten sain voimia siemäistä jaffaa ja banaania. Nukahdin taas. Heräsin kun ohi kulki joku pitkä vaunusysteemi täynnä lapsia. Taisi olla järvenkiertoajelu. Nousin, kävelin vähän matkaa pois keskustasta ja nousin satulaan ja pikkuhiljaa ajoin Jäppilään. Matkalla olo rupesi kohentumaan. Ennen Leppävirtaa alkoi satamaan rajusti. vähän aikaa sateessa ajettuani löysin mukavan kuistin. Oveen koputtamatta keitin siellä teeta ja katselin miten pääskyset yrittivät häätä minua pois. Yläpuolelläni oli savipesä. Pahoittelin, että koettakaa kestää, lähden hetin kun sade loppuu. Ja niin se loppuikin. Sata metriä ennen Leppävirran leiriä käännyin väärässä risteyksessä ja ajoin pari kilometria. Kysyvä ei eksy. Koputin erääseen taloon, sieltä tuli eräs mies pelkissä stringeissa. Kyllä vaan stringeissa. Noh, kyselin että missä se leirintäalue oli. Havaitsin että se olikin nenäni alla ennen kuin käännyin väärässä risteyksessä. Leiriin päästyäni respa oli kiinni. Mutta seinällä luki ystävällisesti että maksun voi suorittaa aamulla. Ihastelin paikkaa. Se oli kaunis, mukavasti järjestetty. Menin teltta-alueelle ja pystytin teltan pyöräilijäperheen teltan viereen. Menin suihkuun. Aah. Ulkona oli lämmintä vaikka uusi päivä oli jo alkamassa. Juttelin parille keski-ikäiselle naisille, jotka olivat kävelyllä. Kummastelivat mun reissuani.
Aamulla heräsin lasten huutoihin. Naapurit olivat hereillä. Pesun jälkeen juttelin pyöräilijäperheen kanssa. Äiti, isä, poika, poika, tyttö ja pikkulapsi perävaunussa. Ovat Espoosta. Kappas 🙂 Heillä oli melkein samanlainen reitti kuin minulla. Päivämatka heillä on noin 50 km. Ajaavat jonnekkin päin pohjoista. Keitin pastaa ja laskin koordinaatteja seuraavista risteyksistä ja kaupungeista. Poislähdössä olin maksaa nuorelle respan hoitajaneidille 13euroa ennen kuin huomasin että teltta-alue yhdelle hengelle maksaakin 7euroa. Rahaa vaihdettiin pienen naurun kanssa ja lähdin matkalle iloisin mielin.
Vehmersalmen sillan jälkeen minulle avautui maisema, joka pakotti minut pysähtymään. Pidin ruokatauon Kallaveden maiseman hurmiossa ja matka jatkui. Oli ylämäkiä, joissa ilmaan levittäytyivät kevyen kiroilun lausahduksia. Mutta ei kauan kestänyt kun olin taas nauttimassa Radio Novan lähetyksestä. Ensimmäinen päivä koko reissun aikana kun Nova kuului häiriöttä aamusta iltaan. Enää pari kymmentä kilometria jäljellä Kaaviin tuumin juuri ennen kuin äiti soitteli. Sain tietää että mökki olikin Kaavista parikymmentä kilometria lisää itään. Ärsyttäviä tuollaiset yllätykset. Huomasin sitten kartasta sen että olisin voinut ajaa toista reittiä, jolloin olisin säästänyt useita kymmeniä kilometreja. Mutta tehty mikä tehty. Pääsin risteykseen, jossa Lasse-setä odotteli autossa. Mökkiin tultuani Sylvi-täti valmisteli kunnollisen aterian. Sittemmin päästiin Lassen kanssa saunomaan ja uimaan järvelle. Nukkumaan pääsiin ihan omaan huoneeseen, joka oli saunarakennuksessa ja siksi lämmin. Lasse herätti aamu seitsemältä. Aamiaisen jälkeen hän esitti minulle puutarhan, jossa oli monenlaisia kasveja ja marjapensaita. Mansikat oli valitettavasti myöhäisiä, mutta löysin yhden ainoan kypsän. Siitäkin joku lintu ehtii napaista palan.
Matka Nilsiään oli vauhdikas ja täynnä loivia ylämäkiä. Joutui kiivetä jopa kilometrin verran ylöspäin. Jotkut alamäet olivat sen verran pitkiä että, menin jopa istumaan takana olevien tavaroiden päälle ja jalat laitoin sivulaukkujen päälle, vatsa satulaa vasten. Kunnon vauhtiasento 😀 Vastaantulevat autoilijat naureskelivät nautinnolleni. Varpaisjärvesta lähtien alkoi mutainen metsätie täynnä kiviä ja kuoppia. Sateenkin piti sattua just silloin. Äiti soitti. Taas samainen ärsyttävä asia. Talo ei ollut siinä Järvenpäässä, joka oli merkitty karttaan, vaan siitä vielä jotain tusinan kilometrin verran.

Huomenna käydään Iisalmessa metsästämässä akkuja. Jos Iisalmessa ei löydy, etsitään Kajaanista. Lauantaina illalla on häät. Sunnuntaina poljen Vuokattiin, jossa pidän muutaman päivän tauon perheeni kanssa Katin Kullassa www.katinkulta.fi. Silloin on minun vuoro kiusata teitä 😉

09.07.2004 22:25:26

Kirjoitin Minnan pyynnöstä varustelistan Viikko 0 sivulle.

09.07.2004 22:55:47

Kiitos kannustuksista!!!
Ruokamyrkytyksen ainoa mahdollinen aiheuttaja oli Eloveena puuro. Se olikin ainoa, minkä vatsa hylkäsi ulos. Vesi oli leirintäalueen juomakelpoista kraanavettä. Mahdollisesti en ole keittänyt puuroa riittävästi.
Vettä join sen mukaan kun oli tarve. Sataa kilometria kohden pussillinen (noin 1.5 litraa) vettä riitti hyvin. Jos juo liikaa niin se varastoituu mahaan ja myöhemmin tulee pissahätä. Ruokataukoja pidin kuten huomasitte, aina matkojen puolissä välissä.
Huoh. Jos en saa kännykkäni toimimaan. Mitenköhän minä luen teidän kommentteja. Joutuu etsimään nettikahviloita. Mutta nyt turhaan vielä murehtiä siitä. Katsotaan ensin mitä saadaan aikaan. Kauniita unia.

11.07.2004 10:51:52

Eilen kävin kaikissa Iisalmen kaupoissa etsimässä akkua. Vaan ei sellaista mistään löytynyt. Ja sellaista laturia, jolla voi ladata pelkkä akku, ei ole olemassa. Joten jos kännykän sisäinen lataussysteemi on rikki niin ainoa vaihtoehto on huolto. Mutta katsotaan vielä Kajaanissa. Jos ei löydy, niin sitten tekstiviesteja kaverille, joka sitten puolestani laittaa viestit nettiin. Kuvia ei sitten saada nettiin 🙁 vasta kun tulen takaisin ja laitan digikamerasta. Sattui kyllä yks kömmähdys. Kun kokeilin käytettyjä kännyköitä nykyisen nokialaisen tilalle, aktiivisessa keskustelussa jätin sim-kortin johonkin niistä. Että kortti on nyt siinä kaupassa. Ehkä maanantaina vasta voidaan saada se takaisin. Joten vanha numero ei nyt ole toiminnassa. Käytän taas uutta numeroa 050516xxxx.
Nyt startataan kohti Vuokattia. Kirjoittelen lisää tauolla.

11.07.2004 20:59:41

112km 20km/h
Olen nyt Katin Kullassa. Päivällä en pystynyt kirjoittamaan koska oli äidin kännykkä lainassa eikä siinä ole kavereiden numeroita. Täällä on tietokone, mutta se on vanhempien huoneessa. Vanhemmat itse ovat nyt menossa nukkumaan. Joten kirjoittelen tästä päivästä enemmän huomenna aamulla.

12.07.2004 09:00:51

Toissapäiväiset häät alkoivat hyvin. Tosin lähdin pikkuserkkujen kanssa ennen kakun leikkua.
Aamulla pyörää koottaessa katosi mystisesti juomareppu, joka ei sittenkään löytynyt. Niin lähdin ilman sitä. Tie Vuokattiin oli yllättävän tasaista. Metsämaisemat ovat joissakin kohdissa muuttuneet enemmän pohjoisemmaksi. Matalat puut, isot tasangot, suora tie näkyy muutaman kilometrin päähän. Laakajärvellä pidin ruokatauon valevesipumpulla. Menin suurelle pihalle pumpun luokse, sitten koputin omistajan taloon. Kukaan ei vastanut, koirat olivat aitauksen takana haukkumassa. Rauhoituivat jonkun ajan päästä. Halusin kirjoittaa ruokatauolla tekstin, mutta käytössäni oli äidin puhelin, jossa on parempi antenni. Vaan ei siellä ollut kavereiden numeroita.
Helteisen ilman takia jouduin täyttämään vesipullon kaksi kertaa. Ensin jonkun kahvionpitäjällä, joka ei tuntunut kovin vieraanvaraiselta. Toisen kerran eräälllä iloisella maatilallisella, joka oli innoissaan matkastani.
Useita kertoja matkan aikana jouduin kilpasille paarmojen kanssa. Ärsyttäviä ja pelottavia olentoja.
Muuten matka oli mukava ja perille päsin suoraan suihkun kautta ravintolaan syömään kunnollisen aterian.
Nyt tropiikkikylpylään!

12.07.2004 16:38:52

Jarmo, yllä olevan jutun sisältö liittyi sunnuntaipäivään, siksi kirjoitin sen tälle viikolle.

Viikko 2

Dima

14.07.2004 11:03:54

Eilen kävin Kajaanissa katsomassa taas akkuja. Kuten arvasin sellaista ei löydy. Eräässä Nokian huollossa oli hyvin ystävällistä väkeä, että tarkistivat missä vika on. Kuten itsekin arvelin alusta asti vian olevan kännykän latausvirran ohjaussysteemissa. Että ainut vaihtoehto on SonyEricssonin huolto Helsingissä. Matkan alkutaipaleella sain tietää Kolumbuksen sponsoroivan GPRS-yhteyden. Nyt vaan ei ole enää sellaiselle tarvetta 🙁 Ottivat jopa selvää Norjan GPRS-hinnastosta. Erinomainen palvelu.
Ostin trangialle uuden polttimen. Palanut geelin saostus ei aio lähteä millään keinolla edellisesta polttimesta. Myyjä ihmetteli miten toinen myyjä on voinut suositella geelia. Ostin kadonneen juomarepun tilalle uuden, joka on aika erikoinen. Se on kuin liivi vetoketjulla. Kätevä ja monipuolinen.
Matka jatkuu perjantaina. Nordkappiin asti ei ole tuttavia matkan varrella, joten yöpymiset on teltassa. Kaverini kirjoittaa lähettämiäni viesteja nettiin, joskus viiveella. Pyrin etsimään matkalla nettikahviloita, jotta voisin lukea teidän kommenteja ja maileja. SIM-kortti löytyi kaupassa, mutta se on edelleen Iisalmessa. Että matkalla on vain uusi numero. Ja äidin hankala puhelin lainassa. No ei voi valita, kun ei muuta vaihtoehtoa ole.
Eilen olin hohtokeilaamassa. Vaikea keskittyä sellaisessa kun on pimeä, mustavalot päällä ja strobot vilkkuvat. Nyt kylpylään, rentouttavat poreaammeet, hierontasuihkut, kuuma- ja kylmävesialtaat, iso valikoima saunoja. Jopa baariluolakin löytyy. Tosin ei siellä tule tilattua muuta kuin spritea.

15.07.2004 11:30:09

Äidin puhelimessa on GSM WAP selain. Jos sen lomakkeen jolla kirjoitan teksteja koodattaisi WAP kieleen, silloinhan minä voisin ihan itse kirjoittaa teksteja!
Osaako kukaan WAP kieltä (WML)? Jos joku osaa tai tiedätte jonkun osaavan, kertokaa minulle uuteen numeroon. Huomenna aamulla voin viimeistään katsoa nettiä, siksi yhteydenotot puhelimitse.

16.07.2004 08:38:32

Lähtöpäivä. Ei enää pitkiä taukoja. Polkemista useita viikkoja putkeen. On vain kolme kaupunkia, joissa on ystävät. Nekin vasta paluumatkalla. Nyt alkaa todellinen haaste. Lähtö parin tunnin päästä.
Kiitos kovasti Samulille, Villelle ja Markolle WAP-lomakkeen koodamisessa! Voin kirjoittaa edelleen itse viesteja päiväkirjaan. Mutten voi lukea kommentteja. Kuusamossa ehkä löytyisi nettikahvila.
Nyt lähden valmistaman pyörä matkaan. Kirjoitan seuraavaksi ensimmäisellä tauolla.

16.07.2004 15:40:03

48km 21km/h Ristijärvelle saavuin. Tie kuin unelma. Sateen takia märkä unelma. Tosiaan, niin tasainen kuin olla voi. Tai no, olihan kerran isohko mäki, mutta kun näin avautuvan maiseman, väsymys katosi heti. Sataa vieläkin, odottaa turha. Seuraava pysähdys Suomussalmella.

16.07.2004 17:59:12

77km 21km/h Piip sade! Olen läpimärkä, ei edes kenkien sadesuojat auttaneet. Tosi mukavat fiilikset :/ Pitää nyt päästää Hyrynsalmelta ja vääntää 30kilometriä Suomussalmelle. Siellä jotenkin teltta pystyyn.

16.07.2004 21:25:00

114km 19km/h Oon yksin ja se tuntuu hyvältä…PIIP! Oon märkä, paratiisin unelma… PIIP! Voi pyhät sisäkumet! Tätä päivää en enää ikinä haluaisi kokea uudelleen. Just sain teltan pystyyn järven rannalle. Kohta menen suihkuun kun saan tätä talon teetä juotua. Huomenna kuvassa kunnon aamiainen 5lla eurolla. Ei tarvitsee tehdä itse. Toivottavasti huomenna on paremmat ilmat.

17.07.2004 12:03:16

Taivas on sininen ja valkoinen
ja mieleni on iloinen.
Aurinko hymyillen vaateita kuivattaa
ja eilinen päivä mua naurattaa.

Kengät ovat vieläkin märät. Eilen luulin näkeväni risteyksellä poron, mutten uskonut. Mutta täällä leirintäalueella on porotarha! Aamiainen on syöty ja pyörä valmis matkaan. Yritän tänään päästä Kuusamoon.

17.07.2004 15:34:18

36km 18km/h

Kuljin tästä ja mietin miks vaikenee väki, miks on hiljainen kansa?
Ei pulppua puhe turha, ei kertoile tuntojansa.
Keväästä syksyyn, läpi pimeän talven
seisoo armoilla luonnon, säänhaltiatarten..
(Sirpa Markkanen)

Lettuja! Namia! Helteinen päivä, hidasta ajaa. Pakko oli pysähtyä Hiljaisen kansan Niitty-kahvilassa.

17.07.2004 16:47:41

Polkimien keskiakselin laakerit taitavat olla rikki. Juuri kaikista työkaluista keskiakselin avaimet jäivät kotiin. Akseli naksuttaa ja jumittaa.

18.07.2004 01:16:00

Kemijärvi. Ei, en polkenut. 50km Suomussalmelta akseli alkoi olemaan vaarallisen oloinen. Jos laakerissa suureneva halkeama, niin kuulan mentyä ulos urasta voi pakasta tulla täysin käyttökelvoton. Aloitin pakettiautojen metsästämisen toiveena päästä Kuusamoon. Monen toivottoman yrityksen jälkeen päätin polkea lähimpään leiriin seikkailun päättymisen uhalla. Ohi ajoi pakettiauto, joka onnekseni pysähtyi vilkuttamiseni jälkeen. Mukava pelastajapariskunta oli matkalla Inariin.

18.07.2004 01:33:57

Päätimme että Kemijärvellä on paremmat mahdollisuudet löytää pyöräkorjaamon. Matka meni erittäin mukavasti keskustelunaiheita oli aika laajalta alueelta, perillä oltiin ennen kuin huomasimme. Matkalla kohtasimme lukematon määrä poroja. Sydämelliset kiitokset kyydistä Peippo pariskunnalle! Kemijärvellä olen kaksi yötä, koska liikkeet aukeavat vasta maanantaina.

19.07.2004 02:29:19

47km 20km/h Aamulla soitin pyörähuoltoon, jonka numeron näin lehdessä ja sovin että tulen päivällä käymään. Huolto olikin reilun parin kymmenen kilometrin päässä. Ei ollut muuta vaihtoehtoa. Sellutehtaan ohitus oli aika tuoksuva kokemus. Matkalla vasen sivulaukku pienen kuopan ansiosta pääsi pyörän pinnien vangiksi ja repeytyi auki aika pahasti. Sori Eero. Ompelin sen kiinni puukolla ja nippusiteilla.

19.07.2004 03:02:57

Huollon mies oli yksi viidestä Suomen virallisista pyörähuoltomestareista. Ja huolto itse oli varsin komean näköinen. Keskiön irrottaminen tuotti pahoja ongelmia ja jälkiä. Pari kertaa on meinattu luovuttaa, mutta muutaman tunnin jälkeen se vihdoin antoi periksi. Tilalle asetettiin uuden ja pyörän ajotuntuma muuttui taivaalliseksi. Kiitos Marko-mestarille työstä, pullista ja mukavasta ajasta. Leiriin palattuani tutustuin kolmeen saksalaiseen. Kolmekymppinen Christoph Mainzista on myös polkemassa Helsingistä Nordkappiin, mutta eri reittiä kuin minä. Iwan ja Karen Dresdenistä ovat kruisailemassa Suomea pitkin busseilla. Mukava meininki jatkui iltamyöhään saakka. Aamulla jutelttuani suomalaisen pariskunnan kanssa, tajusin taas että napapiiri on jo ylitetty… autolla. Onhan mulla vielä toinen mahdollisuus paluumatkalla. Jouduin tänään junssamaan kattilan aika laila kun pasta unohtui liedelle jutellessani saksalaisten kanssa. Pääsin vihdoin uimaan Kemijoelle, lämmintä oli. Terveyden kanssa ei ollut ihan ok.

Viikko 3

Dima

19.07.2004 22:24:08

113km 24km/h
Aamulla ennen lähtöä taas rupatelttiin saksalaisten kanssa. Iwan ja Karen jäivät leiriin, mutta lähtivät päivällä kohti Rovaniemeä. Christopher lähti ennen minua supermarkettiin ostamaan aamiaista. Hän ei oikein jaksanut syödä retkiruokaa. Minä lähdin polkemaan kohti Sodankylää. Päivä oli loistava. Aurinko paistoi, muttei ollut kuumaa. Tie oli erittäin tasainen. Jos oli mäkiä, niin olivat hyvin loivia, etteivät aiheuttaneet minkäänlaisia vaikeuksia. Keskinopeus oli paras tähän asti. Jopa ylämäkeen on poljettu 30km tuntivauhdilla. Ennen Pelkosenniemeä piipahdin Korukivihiomoon pienelle paussille. Siellä taitelijan kansa rupatellessa sain vesirepun täytettyä raikkaalla lähdevedellä. Pelkosenniemen sodan ajan rintamalla olevan patsaan luona pidin ruokatauon. Kyllä taas nuudelit. Heti matkan jatkettuani, Christopher sai minut kiinni ja loppumatka oli varsin mielekäs. Kahdestaan on tosiaan mukava ajaa ja aika kuluu nopeammin kun on juttukaveri. Soitin entiselle kämpikselleni Jussille, jonka kotikaupunki on Sodankylä. Valitettavasti hän oli perheineen Espanjassa. Mutta yllättäen hän soitti takaisin ja järjesti minulle perhetuttavan avulla koko talon minulle. Aikamoinen juttu. Jäin kiitollisuuden velkaan hänelle. KIITOS Jussi P! Sodankylässä Christopherin kanssa kävimme ihastelemassa vanhaa kirkkoa ja sitten S-markettiin. Ostin kasan vihanneksia ja pari lihapihviä. Lihaa en ole pitkään syönyt. Soitin Tuulalle (Jussin perhetuttava) ja tapasimme talon luona. Christopher jatkoi matkansa. Jos aikataulumme pysyy, tapaamme mahdollisesti Inarin seudulla.
Tuulan kanssa juteltuani huomasin hänen olevan valokuvaaja. Hän on valokuvanut myös Norjan maisemia. Sovittiin huomiseksi että käymme katsomassa hänen galleriansa, joka on avattu Sodankylän kirjastossa. Kiva!
Nyt taloon on asetettu ja tietokone on vallattu koko illaksi 🙂
Eero, älä hätäile, ostetaan Arille uusi pyörälaukkusetti.
Suomussalmen aamiaisen jälkeen oli pienoisia vatsaongelmia, jotka eivät taida vieläkään olla ohi. Mutteivät ne pahemmin matkantekoa haittavat.
Voitte kyllä kirjoittaa vapaasti kommentteja vaikken pysty jatkossa lukemaan niitä, mutta äiti ja kaverit lukevat niitä puhelimitse 🙂
Tänään tuli taas muutama poro vastaan.
Nyt suihkuun 🙂 Huomenna joko Vuotsoon leirintäalueelle, jonka lähellä on Porokylä. Tai sitten Tankavaaraan, jossa on Kultakylä.

20.07.2004 15:32:16

52km 27km/h Aamulla Tuulan kanssa kävimme katsomassa mielenkiintoisen gallerian. Odotan innolla hänen seuraavaa työtä, jonka teema liittyy tanssiin. Matka Peurasuvannolle oli hyvin vauhdikas. Joillakin matkaosuuksilla tasaisella poljin 40km tuntivauhtia myötätuulen avustuksella. Täällä tapasin espanjalaisen perheen. Ennen suvantoa, Vajukosken altaan vieressä löysin ensimmäisen lappalaisen matkamuistokojun, jossa oli hienoja käsitöitä mitä ei etelästä löydy. Tankavaaraan ilman rahaa, S.kylän automaatti rikki.

20.07.2004 19:59:28

102km 21km/h
Tankavaaran Kultakylässä ollaan. Tänään en enää pääse huhtoomaan kultaa, mutta huomenna heti aamu yhdeksältä yritetään rikastua jonkin verran.
Porokylän läpi ajaessani pipahdin käsityötaitelijan pajaan, jossa oli hirveä määrä poron sarvia siellä täällä, pihakin niitä täynnä. Halvallakin olisi mennyt, mutten ostanut mitään. Ei menomatkalla sellaista jaksaa kantaa. Paluumatkalla voisi jonkinlaisen muiston saada. Ehkäpä löydän oman sarven jostain metsästä. Tosin metsässä harvoin tulee käytyä. Poron taljaan olen ihastunut, niin pehmeä, ahh.. sellaisen makuupussin tilalle.
Tie alkaa tekemään suurempia korkeuseroja kuin parina viime päivinä. Kultakylän leirintäalue on aivan toisenlainen kuin edelliset. Siinä on metsä ja oleppa hyvä eti itelles joku sopiva paikka. Ei enää hoidettua vihreää ruohoa, vaan raakaa lapin metsää. Tästä se alkaa. Kultakylä itse on aika nähtävyys mitä aidan takaa näin. Huomenna menen tutustumaan paremmin. Museoonkin menen.
Löytyi täällä ilokseni ikivanha nykylaite piilossa nurkassa, jolla pääsin nettiin 🙂
Nyt kipaisen ravintolaan katsomaan menua ja hintoja. Syönköhän täällä vai teenkö aidon nuotion ja omaa ruokaa.
Ai niin, onni oli siinäkin että täällä on pankkiyhteys, että Visa Electronilla asiat hoituu 🙂 Tämä on toinen ongelmaton päivä!

21.07.2004 11:03:00

Yöllä satoi kaatamalla. Muttei se ollut ongelma, kun sain bensa-asemalla ostetun kankaan laitettua narulla puiden väliin, että teltta ja pyörä ovat hyvässä suojassa. Aamullakin satoi, enkä viitsinyt poistua teltastä. Nälkä kuitenkin sai minut ulos naama- ja astiapesulle. Mentyäni museoon ja huhtoomaan kultaa, pankkiyhteys ei toiminut. Kokeillaan kohta uudelleen.

21.07.2004 16:59:21

Näkyvä määrä kultaa huudottu! Olen rikas! No ei, kaipa tuon arvo on tusinan euron verran. Osin pienen pullon kultahiekkaa varten. Pienimmässä pullossa oli vähäsen hiekkaa valmiina, mutta isoa en halunnut ostaa, joten lisäsin pieneen pulloon oman kullan.
Museon ja kullanhuuhdonnan maksuongelman ratkaistiin viemällä päätelaitteen takahuoneeseen, josta se sai yhteyden pankkiin. Koska koko päivän satoi niin en lähtenyt tänään matkaan, vasta huomenna kun luvataan parempaa säätä. Söin poron lihaa kultalöydön kunniaksi. Tällä kerta päätelaitetta ei haluttu enää siirtää takahuoneelle. Pienen huolestumisen jälkeen päädyttiin paperimetodiin. Eli seuraavan yön ja ruokamaksun lasku paperille tilinumeroineen minulle. Sovin äidin kanssa että hän hoitaa sen illemmalla Solo-automaatilla.
Toivottavasti huomenna on mukava sää että jaksaa polkea Tankavaarasta Inarin Kaamaseen noin 130km. Jos Kari ja Tuija eivät ole kotosalla silloin ajan Inarin leirintäalueelle.
Tankavaaran kultakylä on tunnelmallinen paikka. Siellä näkee millaisissa oloissa kultakuumetta sairastuneet ovat aikansa viettäneet. Yhdessä pajassa myytiin jopa dinosaurusten hampaita, munankuoria ja jopa kakkaa. Museo on vaikuttava paikka, sinne on koottu kultakaivaajien ympäristöjä koko maailmalta. Ja kivinäyttelyssä oli kaiken maailman kiviä, fossiileja, kivettyneet puut, sappikivet jne. Lopuksi menin huhtoomaan kultaa kahdessa erässä. Sade ei haittanut lainkaan, istut jalat vedessä tuntikausia ja ravistat vaskoosia, simppeliä eikö vaan. Kultahippusia löytyi molemmilla kerroilla. Miellyttävä paikka, teidän on pakko ainakin kerran elämässä käydä täällä.
Nyt takaisin metsään, lepämään, nauttimaan luonnosta ja toivoa parempaa säätä huomiseksi.

22.07.2004 00:16:03

Menin nukkumaan jo viiden maissa, mutta heräsin joskus yhdeksältä. Keitin katkarapukeiton ja samalla alkoi juttu luistaa kahden iäkkään pariskunnan kanssa, jotka olivat lomailemassa asuntovaunulla. Maistoin heidän eilen Torniojoesta pyydystettyä lohta, jota kypsennettiin nuotiolla. Kutsuivat saunaan kun olen paluumatkalla ennen Torniota. Loistavaa! Itsetäyttävässä makuualustassa taitaa olla reikä. Hyvin tuntuu Lapin maasto selässä.

22.07.2004 16:26:49

Saariselkä on jumalan selkä.
Saariselkä, en sarveja pelkä.
Saariselkä ei sarje selkää.
Saariselkä on sammalta pelkää.

Aamu oli hyisin tähän asti. Että lähtö oli hidasta, kun piti saada lämpöä ruumiiseen. Nyt kun Avviliin on päästy ja ollaan kaukana Tankavaarasta, sanonpa näin: älkää ikinä menkö sinne leiriytymään. Kallis paikka. Maksatte järkyttäviä summia tyhjästä. Hoitamaton metsän pala löytyy muualtakin. Nyt Inariin.

23.07.2004 01:25:35

133km 22km/h
Nyt äkkiä ennen nukkumaan menoa kertaamaan päivän tapahtumia.
Aamulla heräsin joskus klo 8 ja silloin satoi ja oli oikein kylmä makuupussissakin, vaikka oli pyörävaatteet päällä. Että äkkiä nukahtamaan pariksi tunniksi. Toisen kerran kun heräsin, joskus puoli kymmeneltä, sade oli lakanut. Nousta oli pakko, joten sytytin trangian täydelle teholle. Kolkyt senttinen liekki aina lupaa lämpöä telttaan hetkessä. Sitten kun lämpö nousi saunatuntumaan, oli helppo kömpiä ulos pussista. Tein samalla aamukeitton, söin munan ja tomaatin ja lähdin peseytymään. Pikku hiljaa pakkasin tavarat pyörään. Puin päälle pyöräpuseron, paksun liivin ja päälle vielä takin. Sitten tuli lämmin. Saaret vaan pikkasen palelivat. Kylmä oli koko matkan ajan, vaikka Ivalon jälkeen sää selkeni ja aurinko paistoi, niin ilmassa oli vielä kylmiä puuskia. Vastatuulta oli ensimmäisen kerran koko matkan ajan. Takki myös jarrutti hieman pullistuneena.
Saariselän reunaa pitkin kun ajoin, päässä vaan oli yksi ja ainoa sana “saariselkä”. Jatkuvana toistona. Oli pakko keksiä jotain muuta, vaikka riimit ajan kuluksi. Syntyi edellisessa viestissä oleva runon tapainen. Ei minulla ole mitään Saariselkää vastaan, älkää ottaako tosissanne sitä 🙂
Sitten vähän matkaa selän jälkeen puut katosivat kuin sormien napsautuksella ja yhtäkkiä oli tunturikoivut. Luulin jo hetken että tästä alkaa sitten se varsinainen lapin kasvillisuus. Vaan ei.. puut palasivat takaisin. Ehti jo tulla ikävää. Ivalossa kävin pikaisesti marketissa ja ostin juomajogurttia ja pari riisifruttia ja menin suihkulahden viereen syömään. Eräs humalahtanut nainen tuli varmistamaan etteikö mulla ole ongelmia. Pyysi jopa luokseen yöksi. Kiitos, muttei kiitos, yö sija oli jo tiedossa, 70 kilometrin päässä. Ivalosta lähdettyäni, aurinko oli alkanut olla voittaja puolella taivaan taistelussa pilvien kanssa. Matkalla muuten törmäsin kuuluisaan julkipoliittiseen kannannottajaperheeseen. Kotiportilla lukee EINATOON. Kuulemma autolla on samainen kannannotto maalattu.
Ennen Inaria kiipesin 384 porasta katsomaan Karhunpesäkiven. Jännä se oli. Luonnon muovaama luola kiven sisässä. Kun on Kiinan muurille kerran kiivetty, niin leikkiä tuo vasta oli. Hyvä vaan että oli kevyt polkea kiipeämisen jälkeen. Iinarissa kävin yhden K:n SUPERmarketissa ostamassa pitkiä villa-alushousuja Norjan kylmyyttä ajatellen. Niitä jouduin etsimään pimeässä, kun Inarin alueella oli kaksi peräkkäistä sähkökatkosta.
Karin ja Tuijan luoksen löysin nopeasti. Mukava koti järven rannalla. Syötiin perunoita ja paistettua kanaa, salaattia. Ja lopuksi.. ihanat lätyt!! Niitä sain syödä vatsani täyteen. Perfecto!
Huomenna ehkä ylitetään rajan Norjan puolelle, jos leiriydyn Karasjoelle.

24.07.2004 10:03:31

93km 20km/h Pahoittelen etten kirjoittanut eilen mitään. Ajoin ilman ruokataukoja. Ensimmäinen pysähdys oli 10km ennen Karigasniemeä, Suomen suurimmalla lähteellä, josta virtaa 400litraa sekunnissa voimia antava neste. Karigasniemessä ostin ison läjän ruokatarvikkeita, joiden pitäisi riittää viikoksi. Sitten ylitin rajan. Melkein heti avautuivat Karasjohkan vuonon maisemat. Niistä näkyi ja tuntui Norjalaisuus. Jo ensimmäisen kylän peltotyöntekijät vilkuttivat. Suomessa ei sellaista tapahtunut. Karasjoen leirintäalueelle päästyäni huomasin systeemin eroavan suomalaisesta. Varsinaista keittiötä ei ollut, vaan yhteisviettohuone. Siellä on liesi, mikroaalto uuni ja telkkari. Huone on kiinni yöllä. Suihkut ovat maksullisia, höh. Itse leirintäalue on noin 9euron hintainen, hieman kalliimpi kuin Suomessa. Sain selville että bussi Nordkappin tunnelin läpi kulkee sunnuntaina vain kerran. Että joudun leiriytymään saarelle. Nordkapin sisäänpääsy maksaa noin 200kruunua. Nyt teen pastan juustokastikkeessa, sitten suunta kohti Lakselvia. Eilinen ja tämänpäiväinen ovat helteisiä, onneksi oli viileä vastatuuli.

24.07.2004 16:16:26
50km 24km/h Vähän matkaa ajettuani Karasjoelta, avautui maisema, jossa näkyivät Cohkarassa (1139m) ja Halkavarri (1045m) vuoret. Matkalla oli pari useita kilometrejä pitkät alamäet. Nautinnollista. Skoganvaressa napostelen Tuijan maukasta leipää.

24.07.2004 21:28:54
94km 22km/h Laskuveden aikana Porsanginvuono ei ole kauneimmillaan. Lakselvissa jarrut ilmoittivat itsestään, urheilukauppa meni kiinni jo neljältä. Nyt Stabborsnesissa on minulle viimeinen leirintäalue. Rahaa säästääkseen ohitan kaikki leirit Norjan puolella. Leiriydyn luonnossa joen tai järven rannalla. Tunnelin läpi ehkä myös pyörällä. Öitä!

25.07.2004 18:36:09
127km 23km/h Hyvää että jaksoitte odottaa tähän asti. Olen Nordkapin tunnelin edessä. Syön ja vaihdan lämpimät päälle. Edessä 7km, joista 4km nousua. Kirjoitan illemmalla kun pääsen Nordkappiin. Pitäkää peukut pystyssä!

26.07.2004 02:17:36
182km 15km/h Tähän siis European SixtyNine päättyy – NORDKAPPIIN! Rakkaat ystävät, toivoisin niin kovasti että olisitte kanssani. Tätä tunnetta on mahdoton kuvailla. Tämä on kaiken kokemani tuskan arvoinen. Uskomatonta. Tein sen!

26.07.2004 02:36:19
Tunneli ei ollutkaan mitenkään vaikea. Paitsi että on jäinen ja erittäin meluisa. 4km joutui työntää pyörän jyrkkään ylämäkeen. Summatkaa kaikki Suomen ylä- ja alamäet Nordkapin tie on sitäkin pahempi. 10-15km piti työntää pyörän ylös. Kädet olivat tunnotomat. Otin ison kasan valokuvia, poseerasin ja ostin matkamuistoja. Kävin katsomassa videografiassa unohtumattoman videon, jonka aikana… paikan kauneus sai minut itkemään.

26.07.2004 05:09:38
207km Elämäni pisin päivämatka ja unohtumaton. Ajoin takaisin Skipfjordiin ja kiipesin mäelle pois tieltä. Tällä kerta nukun avoilmassa. Taivas on sininen ja yöaurinko lämmittää. Mikä voi olla sen parempi.. Huomenna kotiin!

26.07.2004 05:17:49
Dear friends, today I’ve reached Nordkapp. I can’t describe my feelings. It was unforgettable trip. Tomorrow I’ll ride to home.

Viikko 4

Dima

26.07.2004 11:38:28

Huomenta! Heti herättyäni menin toteuttamaan Tuukan toiveen, eli kävin uimassa jäämeressä. Suolapitoisuus piti minut pinnalla aika mukavasti. Menin sitten leiriin, suihkuun ja tekemään kanarisotto. Pääsin halvalla, ei tarvinut maksaa telttapaikasta. Ainoastaan personamaksun noin 3 euroa.

26.07.2004 12:15:12

Karin ja Tuijan antama kuivatettu poron liha antaa ylellisen alkupalan eilisen päivän ja paluumatkan kunniaksi. Selässäni on ollut muutama päivää aika arka ihottuma. Johtuukohan uudesta juomarepusta. Poljetaanpa nyt kohti Altaa.

26.07.2004 23:50:25

115km 18km/h Ajoin lähes tauotta koko matkan, Olderfjordin ohi. Kiipesin 8km mäelle johon aurinko paistaa ympäri vuorokauden ja leiriydyin. Matkalla tapasin ikäiseni puolalaisen, joka ajoi myös Helsingistä. Ja saksalaisen, jolla oli mittarissa pyöreät kaksitonnista. Kerroin mitä heitä odottaa. Olivat kauhuissaan. Huomenna Altaan. En tässä vaiheessa osaa sanoa koska olen kotona, 12-16 elokuuta. Kiitokset onnitteluista 🙂

28.07.2004 13:02:23

112km 15km/h Nukahdin eilen kesken tekstin kirjoittamisen. Lähdin ajamaan tosi vaisusti, lihakset eivät halunneet toimia. Skaidin jälkeen alkoi niin kova vastatuuli, etten pysynyt kovin helposti pyörän päällä. Alamäissäkin joutui polkemaan. Useita kertoja olin vähällä lentää pientareelle kun bussit ja rekat ajoivat ohi. En ole sellaista tuulta kokenut ennen. En edes purjehduksessa. Tie oli erittäin pitkästytävä. Noin 90km 10km/h suurimman osan. Puolessa välissä matkaa hyökkäsivät ukkospilvet, mutta yllättäen jakautuivat kahtia ja ohittivat molemmilta puolilta. Vähän ennen Rässivuonoa tuli unelmamainenalamäki, joka kesti noin nelisen kilometriä. Ajoin Altan läpi ja olin laittamassa kuulolaitteen päälle. Se jotenkin lipsahti käsistä ja putosi maahan ja takana ajava ajoi sen yli. Kauhistuin. Laite rikkoutui kahtia. Tekniikkaosa säilyi onneksi ehjänä. Ajoin leiriin 4km Altan jälkeen ja samalla rupesi sataamaan kaatamalla. Pystytin märän teltan ja menin keittiöön. Siellä jotenkin sain kuulolaitteen kasaan.

28.07.2004 13:39:14

Kun keitin katkarappukeiton, tutustuin ranskalaiseen perheeseen. Ilta alkoi mennä mukavaan suuntaan huonon sään huolimatta. Tarjosivat pastan a la bolognese ja yllätys yllätys Bourdeauta. Kirjoitinkohan oikein? Iloisesti kello lähestyi kahta yötä. Nyt teen pastan juustokastikkeessa ja lähden Kautokeinoon.

29.07.2004 01:38:59

133km 19km/h

Sinä lähdit pois,
minä katselin telttapaikasta
loitonevaa verhoasi.
Kiersit kaukaa vuoret.
Ja tiedän etten murehdi
märkää reissua.

Näin lähtötunnelmissa. Tie oli niin mukava, että ajoin Kautokeinoon tauotta. Elbyjoen kanjoni oli jännän oloinen ja siellä joutui kiipeämään. Kun nyt Kautokeinossa ollaan ja pastaa syöty ei viitsi enää Norjassa pysyä. Suomi on näin lähellä että jatketaan matkaa.

29.07.2004 05:23:25

186km 21km/h

Hei, hei kuule Suomi.
Olet aivan ihana maa.
Sulla vihreät muodot on,
jotka aina kukoistaa.
Hei, hei kuule Suomi.
Naapurisi Norja-maa,
se muhkuramainen on
ja voitelua kaipaa.
Hei, hei kuule Suomi.
Olet minun rakas kotimaa.
Luoksesi mä aina palaisin.
Hei, hei kuule Suomi.
Norja on kiva maa.
Mutta vieras se mulle on,
pois siksi tahtosin.

Kello 4.25 saavuin vihdoin Suomen maaperälle. Palojärvellä pikkutauko, Enontekiölla kunnollinen.

29.07.2004 06:52:48

213km 21km/h Enontekiö… zZzZzz…

29.07.2004 13:20:27

Huomenta Suomi! Taisin rikkoa ennätykseni muutamalla kilometrillä viime yönä. Monet leiriläiset ihmettelivät mistä tulin, kun nukuin talvivaatetuksessä pressun päällä. Valitettavasti en mennyt Kautokeinon hopeapajaan, mielenkiintoiselta se näytti kyllä. Ajatus Suomeen pääsemisestä vei voiton. Tänään yritetään kolaroida Lapin helvetin jälkeen.

29.07.2004 18:29:00

79km 21km/h Suomen tiellä ajaminen on jotenkin erilaisempaa, jotenkin on kotoisa olo. Muoniossa muonasin muonan muonalaan. Eli tomaatteja, juomajogurttia ja jäätelöä ostin ja söin. Olisi kyllä tehnyt mieli roskaruokaa, sitä vaan voin sallia kun ollaan lähempänä Helsinkiä. Kolaroida pitää ehtiä tänään.

30.07.2004 00:28:29

146km 20km/h Kolaroin ennenaikaisesti, 8km ennen tarkoitettua tapahtumapaikkaa. Teltta pystyssä, suihkussa käyty, ruoka syöty, tarjottiin ilmaiset leivät ja teen, kun kuulivat mistä tulen. Enää pyykin pesu ja nukkumaan.

30.07.2004 20:22:32

93km 20km/h Pellolta korjatun sadon antimia nautiskelin, liuta vihanneksia ja hedelmiä. Pitkä oli tauko, yli kaksi tuntia. Lueskelin iltasanomia ja hämmästelin etelän säätä. Täällä on tappava helle, huomenna tappavampi. Mannosen Mettella on kova paikka. Tie on tylsä, mieli on tyhjä. Kohta ylitän napapiirin. Ylitornion menen tai pidempi. Kunhan huomenna olisi lyhyt matka, että Torniossa voisi huilata kuten on käsketty. Ensimmäisen kerran kirjoitan ajaessa. Nopeasti menee aika.

31.07.2004 01:58:34

154km 20km/h Noin 20km Ylitornion jälkeen joku Pekanpään leirintäalue. Täällä on härkätarha ja erittäin kovaäänine Tornionjoen koski. Kylmä yö, trangia taas käytössä. Kauniita unia!

31.07.2004 19:25:23

47km 24km/h Äkkiä meni se matka. Nyt pidän parin päivän tauon Marian luona. Huomenna käydään tutustumassa kaupunkiin ja uimaan. Maanantaina Ouluun jatketaan.

01.08.2004 14:14:21

25km 21km/h Lähdin jatkamaan matkaa kuitenkin jo tänään. Turha tuhlata hyvä päivä lusmuiluun. Eilen sain levätä tarpeeksi ja tänä aamuna oltiin kävelyllä kaupungilla. Nyt Ouluun, siellä yövytään Villen luona.

01.08.2004 17:05:12

68km 20km/h Kemistä päästyäni alkoi ahdistamaan koko ajaminen. Ei ollut fyysistä väsymystä, vaan aivot eivät tahdo olla mukana matkalla. Pelkkä kilometri kestää ikuisuuden. Simon ostarilla pidän paussin, sitten katson jaksanko ajaa 20km Taipaleen leiriin.

01.08.2004 20:22:08

88km 21km/h Pääsin Taipaleen lähellä olevaan Merihelmi-leirintäalueelle. Matkalla laskin autoja ja tuijotin pientareen viivaa. Taitaa johtua tämä tilanne liiallisesta kuumuudesta ja ajatusten puutteesta. Radiokaan ei toimi aina kunnolla. Join litran spritea ja söin koko levyllisen fazer suklaata. Nyt vaan tekee mieli nukkua tämän päivän pois.

Viikko 5

Dima

02.08.2004 12:55:48

Pastaa kinkkukastikkeessa. Aurinko vihdoin sai seuran pilvistä. Tänään on lyhyt ajomatka. Ja hyvä niin, katsotaan miltä tuntuu.

02.08.2004 14:51:54

14km 26km/h Nyt keksin!

Hei hoi ohikulkija,
tervetuloa matkaani!
Tervehdipä näitä renkaita,
niin pääset minun seuraani.

Kaikki mukaan, kädet heilumaan!
Hei hoi ohikulkija, …
Huomaan sulla suklapalan,
tarjoapa sen mullekin.
Niin tulee meille mukava matka
asti Helsingin.

02.08.2004 22:47:58

73km 23km/h Pääsin äkkiä tänään Ouluun. Tosin matkalla oli iso määrä epäselvästi merkittyjä risteyksiä. Tiekin vaihtui yhtäkkiä moottoritieksi, että oli kiire pois. Monesti ajoin epävarmuudessa että ajanko oikealla tiellä. Ainoastaan GPS kertoi että suunta oli ainakin oikea. Noin 30 km ennen Oulua alkoi satamaan kunnolla, että kastuin hetkessä läpimäräksi. Mutta haittaa siitä ei ollut, oli edelleen helteinen ilma vaikkei aurinkoa näkynyt. Villen luona syötiin “taas” pastaa. Tällä kerta kuitenkin kotitekoisen kastikkeen kanssa. Suklaakeksejakin sain syödä, vaikka edellisena päivänä tuli syötyä ison määrän suklaata. No proplemo, sokeria tarvitsen ja paljon.
Helsinkiin on tarkoitus tulla 9.8. silloin saan ystävän loppumatkaksi. Kokkolasta käännyn Tampereen suuntaan.
Toivottavasti sillä reitillä tulee olemaan paljon vaihtelua, kuin pelkkää metsää.
Tampereella siis olen suunnitelman mukaan 7.8. Ruokaa saa olla mitä vaan, paitsi pasta! Liha ja salaatti ovat lämpimästi tervetulleet vatsaani. Hedelmiakin olisi kiva myös napostella. Jäätelö on aina must. (Ei suklajäätelö) Noh tuossa on jonkinlaista suuntaa mitä Miriam voisi kehittää 😉
Pitäs ostaa jotain luettavaa matkalle, etteivät aivot raksuttaisivat tyhjää.
Ollaan Villen kaverin luona, jolla pääsin nettiin. Kiitos!
Nyt takaisin Villen luokse. Ja saunomaan!

03.08.2004 16:27:32

81km 22km/h Aamupäivällä käytiin Oulun asemalla tapaamassa yhteistä ystävämme Sannaa, joka sattui tulemaan etelästä samana päivänä. Sitten lähdin matkaan. Siitä lähtien, kun lähdettiin ulos, satoi kaatamalla. Läpimärkänä ajoin Raaheen asti. Pitää vielä sinnitellä 70km Kalajoelle asti. Ärgh! On se kiva kun varpaat uivat kengissä koko matkan.

03.08.2004 21:13:18

138km 22km/h
Kalajoki lähestyy. Raheesta löysin vihdoin Lidl-kaupasta sitruna-tee-juoman. Sen teho on yllätävän voimakas, myös ajatukset raksuttavat. Doppingia!!!
Käännyn tosiaan Kokkolasta Tampereen suuntaan, mutten aja Seinajoen kautta.
Antin kysymyksiin vastaan sitten kun pääsen omalle koneelleni.
Koko matkan ajan olen yrittänyt ajaa juuri niissä rajoissa, joissa tehon tuotto ei ylittäisi väsymyksen rajaa. Ainoa kerta jolloin ajoin yli kipurajan oli Tornioon matkalla. Huippunopeus tasaisella oli n.40km/t ja alamäessä 72km/h. Keskimäärin tasaisella nopeus oli 25-30km/h.
Ajaessa en koskaan tuntenut fyysistä väsymystä, vain psyykkistä ajoittain.Ainoastaan ylämäet ovat raskaat lihaksille, onneksi palautuminen tapahtuu äkkiä.

04.08.2004 13:54:55

151km 22km/h Totaalisen märkä eilinen ja yö. Kaikki vaatteet kosteat. Teltan pystytys sateessa. Nukkuminen märässä makuupussissa. Fiilikset sellaiset että vähät sateesta, olin niin märkä että nukkuisin vaikka ilman telttaa. Pahempaa ei voinut olla. Tämä taitaa olla Suomen suurin leirintäalue. Hiekkasärkät. Baarineen ja livebändineen. Kallis kyllä.

05.08.2004 11:23:24

126km 22km/h Leikkasin eilen ennen Kokkolaa Kälviän kautta ja jouduin ajamaan noin 20km metsätietä. Sitten ennen Kaustista käännyin jo Viiperin kohdalla kohti Evijärveä. Näin lyhensin matkan ainakin 15kmlla. Metsätien jälkeen ajoin märällä asfaltilla ja rekoista ei tarvitse kertoa enempää. Onneksi metsätie oli kuiva. Loppumatkan aikana oli trooppinen sumu. Jopa tulitikut pussissa olivat kosteat. Että jäin ilman iltapalaa.

05.08.2004 12:03:02

Sovittu kotiintulo aika on 9.8. että voin nyt ajaa rennosti. Tänään Ähtärin asti, sieltä Kuruun, josta on sitten noin 60km Tampereelle. Tulen Miriamille päivällä 7.8. Tampereen jälkeen viimeinen leiri Riihimäellä. Nyt pitää noustaa ulos teltasta tekemään ruoka.

05.08.2004 19:27:13

70km 22km/h Alajärvi on jo kilometrejä takana. Vimpelissa katselin pyöreätä kirkkoa ja kaupassa huomasin lehden, jonka sisällä oli lempihahmoni aiheinen huivi. Karvinen! Lueskelin sitä matkalla, mutta pienen sadekuuron takia keskeytin. Lehtimäellä odottaa Sprite-piristys.

05.08.2004 20:54:23

93km 20km/h Ostaakaa. ostaakaa! Elämystä täynnia, seikkailuaiheisia kilometrejä! Kohteesta riippuen 1-10 euroa per kappale! Varastossa on yli kolme tuhatta (3000) kappaletta, riittää kaikille. Ostaakaa, ostaakaa!

06.08.2004 11:18:48

120km 21km/h Eilen ei ollut mitään erikoista. Tulin Ähtärin leirintäalueelle, tein syötävää ja menin nukkumaan. Viime aikoina minulla on ollut myöhäiset lähdöt, että saavun aina juuri ja juuri ennen sulkemista klo 22. Aamuisin kuri on kadonnut ja laiska olo. Tänään on oikein polttava aurinko. Hyvä että tämän päiväinen matka on tavallista lyhyempi, vain 100kilometriä.

06.08.2004 20:13:52

85km 20km/h Lähtö oli melkein alaston. Kengät. uikkarit ja kypärä. Pyörälasit katosivat mystisesti. Joutuu ajamaan silmiä siristäen, etteivät ötökät ja tiepöly menisi silmin. Virroilla söin monipuolisen annoksen kasviksia. Linnun tietä on reilut 200km kotiin. Voisi ajaa yön läpi, niin olisin kotona jo huomenna. Mutta pysytään suunnitelmissa.

06.08.2004 23:20:58

105km 20km/h Monesti pysähdyin ottamaan valokuvan elävistä, kuolleista, luonto- ja ei-luontokappaleista. Huomenna Tampereelle on lyhyt matka. Pääsen näkemään Tonin ja Miriamin muutaman viikon vanhan Outin. Minkähän ruuan Miriam valmistele? Olkoon yllätys. Ahh.. minähän olen kohta kotona! Ei muuta kuin suihkuun ja nukkumaan.

07.08.2004 12:13:51

Rauhaton oli yö. Paikalliset nuoret riehuivat leirintäalueen griillikatoksella, homma meni jopa tappeluksi. Hiljeni vasta aamutunneilla. Tänään taas kuuma päivä. Yritän tällä kerta välttää moottoritiellä ajamista. Sitten vaan kamat kokoon ja Tampereen halki kohti Hervantaa.

07.08.2004 18:38:55

67km 19km/h
Huhhuh.. Miriam ei tainut seurata päiväkirjaa. Hän onki Helsingissä perheineen. Eivät odottaneet minua näin pian. Noh pitkän soittelusarjan jälkeen löysin Heidin luokse. Hienoa, en joudu viettämään yön telttassa.
Matka Tampereelle oli lyhyt mutta raskas helteen takia. Keskustassa surffailin siellä sun täällä. Tuttu paikka, kun on monesti ollut täällä. Ostin taas kasviksia, joita ahmin Tammerkosken rannalla.

08.08.2004 08:16:16

Jossain Lapissa ajaessani, vastaan tuli mies kävellen ison rinkan kanssa. Tervehdimme toisiamme pikaisesti. Mutta nyt ajattelen että piti tosiaan pysähtyä juttelemaan. Sillä Tampereen Aamulehteä seläilessäni huomasin artikkelin Juhani Perälästä, joka lähti kävelemään halki Suomen. Hangosta Nuorgammiin. Kova jätkä!
Hänen nettipäiväkirjansa voi seurata osoitteessa www.suomenhalki.net

08.08.2004 17:47:13

88km 20km/h Iittalassa tein reissun viimeiset ruokaostokset. Tie Hämeenlinnaan oli karhennettu, että tuntuma oli kuin metsätiellä. Kuopat vaan puuttuivat. Enää nelisenkymmentä kilometriä Riihimäelle.

08.08.2004 17:57:20

Huomenna (ma 9.8.) aion saapua kotiin klo 18 maissa. Että meille saa tulla siihen aikaan juhlimaan paluutani jäätelön merkeissä 🙂

08.08.2004 23:47:46

133km 21km/h Jos nyt ehtisi kirjoittaa ennen kuin nukahdan. Luulin Hiekkasärkien leirintäalueen olevan Suomen kallein leiri. Erehdyin. Riihimäen Lempivaara onki koko Skandinavian kallein. Järjettömät 14euroa pelkästä telttapaikasta. Eikä tämä leiri eroa muista mitenkään erikoisesti. Koko matka meni yllättävän nopeasti. Huomenna on viimeiset 60km. Lähden polkemaan noin klo 14 että perillä oltais kuuden maissa. Viimeiset telttaunet. Hyvää yötä!

Viikko 6

Dima

09.08.2004 11:48:11

Terhi tuli aamulla tervehtimään. Käytiin kaupungillaasioimassa. Nyt syön kesän viimeisen pasta-aterian ja lähden ajamaan noin klo 14. Jussin kanssa sovittiin, että hän tulee vastaan Tuusulassa ja sitten poljetaan yhdessä kotiin.

09.08.2004 22:14:43

70km 24km/h Tuusulassa ajoin huomaamatta Jussin ohi ja ehdin kulkea kolmisen kilometria ennen kuin hoksattiin. Pienen odottelun jälkeen jatkettiin matka kotia kohti. Kotiin tultiin hieman hidastaen, että tulo aika olisi klo 18. Vastassa oli pienen pieni vastaanottokomitea. Leivonnaisia ja jäätelöä syötiin ja valokuvia katsottiin… Nyt kun suihkusta pääsin, äkkiä koneelle kirjoittamaan miieistä tekstiä 🙂 Kotona ollaan! Piakkoin kirjoitan loppuraportin matkasta ja laitan valokuvat näkymään. Kiitos ja näkemiin! Odotellaan Dimadventure II seikkailua. Koska ja millainen se on, en voi tietää.

12.08.2004 11:56:35

Maltakaa vielä odottaa pari päivää. Nyt on hieman kiireinen aika. Mutta raportti on jo yli puolet valmiina. raportin jälkeen laitan valokuvat heti.

12.08.2004 21:55:43

Raportti etusivulla 🙂

12.08.2004 23:57:39

Kartta päivitetty.

14.08.2004 22:06:19

Noniin. Odotetuimmat valokuvat ovat nähtävillä.