Viikko 0

Dima

22.05.2004 02:59:08

Tämä on Valmistelut-sivu.
Kirjoitan tähän valmisteluihin liittyviä juttuja.

22.05.2004 14:21:22

2004_0522-01

Kuvanlaitto-testi. Toivottavasti onnistuu.

24.05.2004 16:35:36

2004_0524-01

No nyt pääsin etäkäyttämään tätä systeemia reaalioloissa =)
Kuva otettu reilun sadan metrin korkeudessa, Malminkartanon tekomäellä.

25.05.2004 14:23:30

Testataanpas vaihtuuko sään kuva tuolla vasemmalla.

27.05.2004 07:41:46

Ajoin eilen ensimmäisen pitkän matkan lenkin. 70km 4ssa tunnissa tauotta. Kartta olisi tässä tilanteessa todella eduksi. Sillä suunnistin vain päärädan mukaan, niin etsin mitä tahansaa tietä mikä kulkisi sen varrella. Ne oli pikkupolut metsissä, rakennustyömaan tekemiä ajouria jne. Vasta paluumatkalla huomasin että oli olemassa yksi suora tie, joka veisi kotoa kohteeseen.
Satula pitää säätää oikeaan asentoon. Tai ylipäänsä kannattaisi ostaa jonkun isomman ja pehmeän satulan, tämä nykyinen ei oikein sovellu pitkille matkoille. Metsäteiden takia olisi hyvä olla satulatangon jousitus. Ei sitä aina jaksaa seisoa välttyäkseen iskuja. 4 tunnin aikana join vettä yhden pussillisen. Riitti hyvin, olen tyytyväinen. Johtunee viileästä säästä.
Taukkoja pitää nähtävästi tehdä 50-60km välein, sillä reisia alkoi polttamaan viimeset 10km. Tämä taitaa johtua siitä, että lähdin matkalle ajattelemattomasti 9 nugettipalan voimalla. Eeron kanssa juteltiin että pastasta saa parhaiten hiilihydraatteja. Vaan trangian en kai ota mukaan. Tulee liikaa painoa.
Iltakylmyyttä varten pitää ottaa lisää housuja. Väsyneet reidet ovat hyvin altiita kylmyydelle.
Kännykkää varten pitää rakentaa pyörädynamosta kännykkä laturin. Vaikka sammuttaa valot pois kännykästä, kuluttaa gprs-siirto paljon virtaa.
Pahaksi harmikseni sykemittaria en voi käyttää kännykän kanssa. Puhelimen signaalit aiheuttavat mittarissa 225 sydämenlyöntia minuutissa.

27.05.2004 23:54:59

Tänään aloittin kännykkälaturin rakentamisen pyörän dynamosta.
Sony Ericssonin support centerissa ei ollut yhteistyöhalukasta porukkaa kun kyselin heiltä minkänlaiset on jännitteen ja virran turvarajat kännykän akun latauksessa. He vaan jankuttivat että suosittelemme ainoastaan kännykän omaa laturia. Ihan kuin siellä olisi robotti toisessa päässä.
Pitää sitten päätellä itse. Otin mallia kännykän omasta laturista, 4.9V 450mA. Dynamo syöttää 6V 3W eli 0.5A. Sen lisäksi dynamo syöttää vaihtovirran.
Laitan seuraavan viestiin kuvan lopputuloksesta.
(Korjaus: 2A -> 0.5A. Pahoittelen laskuvirheestä.)

28.05.2004 23:26:20

2004_laturinkaava 2004_laturi

No niin, laturi on rakennettu ja testattu. Toimii loistavasti. Alunperin siinä oli 10ohmin vastus, jota sitten korvasin 80ohmilla. Lataaminen onnistuu pienelläkin jännitteellä, kunhan virta on 0.5 ampeerin paikkeilla. Tuon sulakkeen laitoin varmuuden vuoksi, ettei jostain yliluonnollisesta syystä tulee virtapiikki. Ensi viikolla testaan tuon käytännössä pitkällä matkalla.

15.06.2004 20:20:39

2004_0615-01

Nyt on testattu laturi matkalla tanssitreeneihin. Etuvastus taitaa olla liian iso, että latausvirta on pienempi kuin kännykän kuluttama virta. Pitääpä vaihtaa pienempi vastus tilalle.

16.06.2004 09:28:55

Tuoksuipa hyvin 22ohmin vastus. Kärähti parin polkemisen jälkeen. Mikä sai lisävaatimuksia tutkimiseen. Jos tarkkaan ajatellaan miksi dynamossa on merkinnät 6V 3W, niin kysessä on 3W vakioteho. Jännite siis riippuu virrankulutuksesta. Jos laite kuluttaa 500mA, niin saa se 6V jännitteen. Vastaavasti 250mA kulutuksessa jännite on 12V. Homma menee P=UI kaavan mukaan. Eli jos kännykkä kuluttaa 450mA, on jännite 6.67V. Sen sitten saadaan vähenemään 5volttiin laittamalla noin 4ohmin etuvastuksen, joka söisi pari volttia pois. Ei sitten ihme ettei kännykkä latautunut kun oli 80ohmin etuvastus. Oma vikani oli vastuksen kärähtäminen, kun kysessä oli vain alle 1W kestävä vastus ja dynamo syöttää 3W. Pitääpä käydä taas kaupassa ostamassa 4ohmin ja 3W kestävän vastuksen.

16.06.2004 16:18:58

2004_laturi_v4_sm 2004_laturi_v4_piiri_sm

Kaupassa on käyty, uudet osat ostettu, sovitettu ja juotettu. Nyt kännykän akku latautui 1% parin minuutin polkemisen jälkeen 🙂 Eli homma toimii. Pitää kuitenkin vielä testata toimivuutta kännykän valojen olleessa päällä.

17.06.2004 21:11:38

Lähtöpäivä on päätetty! 5.7.2004
Samalla on mietitty sekin asia, että reiti suunnitellaan etukäteen. Johtuen siitä, että jotkut sukulaiset asuvat kaukana isoista kaupungeista. Esimerkiksi Kaavi, johon pääse paremmin pikkuteita pitkin, tällöin Jyväskylä ja Kuopio jäävät pois listasta. Myös moottoriteitä neuvottiin välttää ohiajaavien rekkojen ja joidenkin aivottomien kuljettajien takia. Myös kostealla säällä moottoritie on yhtä mutaista suihkua. Näiden lisäksi mahdolliset leirintäalueet ovat houkuttaaneet peremmin kuin itse kaupungit, ellei kaupungeissa ole tuttavia, joiden luona voin yöpyä.
Käyn piakkoin ostamassa kartan, johon merkitty kaikki mahdolliset leirintäalueet. Sitten voin suunnitella tarkemman reitin. Näin tekin sitten pääsette yllättämään, jos satutte olemaan lähellä 😉 Pääosin reitti on melkein sama kuin nykyinen. Päivitän karttaosion kun reitti on valmis.

22.06.2004 19:45:13

Laturi toimii!!! Valot päällä latautuu erinomaisesti. Vastuskin kestää nätisti.
Nyt on aika tarvikkeiden hankintoihin. Katselin eilen netissä reissuun sopivia renkaita. Shimanon sivuilla löytyi pitkille matkoille tarkoitetut renkaat, joilla on alhainen vierintävastus. Huomenna voisi käväistä ostamaan ne. Pyörälaukut sain Eerolta, kiitos suuresti. Kupoliteltan saan todennäköisesti Maaritilta. Mutta saatan kyllä osta oman, sillä telttaan kohdistuvat kovat rasitukset. Lainatavarat saattavat tulla palaututuskelvottomiksi.
Teekkaripyöräilijät yhdistys on hommanut nimikkoajopaitoja, joista saan yhden itselleni. Lähdenpä nyt hakemaan sellaisen.

23.06.2004 14:31:35

Vatsaa jomottaa, ripuli löröttää… johtuukohan tämä siitä, että kävin eilen ripulia sarastaneen kaverin luona vai cashewpähkinän liikasyömisesta?
Oikean käden pikkurilliin ilmestyivät jotain ihmeellisiä rakkuloita. Mitähän niistä tulee.
Tänään pähkäilen mitä tavaraa kannattaisi ottaa mukaan. Illalla ostoksille.

29.06.2004 21:39:38

Onneksi se ripuli johtui pähkinöistä, ei kestänyt kauan.
Kaupassakaan en ehtinyt käydä, unohdin tuolloin että on pari tanssikeikkaa esplanaadilla ja niiden jälkeen treenit. Siihen meni se päivä. Perjantaina oli esiintyminen Seurasaaressa ja viikonloppu Rutistuksen kanssa Jaalan maatilalla juhannusta viettämässä. Huomennakin on esiintyminen ja se onkin viimeinen päivä ystävien kanssa :'( Tulee ikävää.
Nyt parhaillaan olen viemässä yhtä häävideoprojektia loppuun. Onnitteluni heille hääpäivän johdosta 🙂
Torstaina pitäisi päästää ostamaan tarvikkeitä reissua varten.

03.07.2004 00:34:24

Taidan olla melkein valmis reissuun. Lähes kaikki tarvikkeet on koossa. Sain Maaritilta kupoliteltan. Pystytin sen olohuoneeseen ja totesin sen olevan mukavan tilaava. Ostin uuden makuupussin, jossa sanotaan extreme olosuhteiden olevan 1 lämpöasteen paikkeilla. Pyöräkenkien sadesuojien kanssa oli ongelmia. Ostoshetkellä myyjä väitti että XL koko sopisi vallan mainiosti. Mutta kotiin päästyään niitä oli mahdotonta pukea päälle. Onneksi vaihto sujui tänään ongelmitta ja XXL koko sopii hyvin. Yllättävä tuo koko. Jos keskivertomiehen kengän koko on 43-45 ja naisen 35-40, niin miksei sadesuojuksen Medium koko ole suunnattu noin 40 kokoisille kenkille?
Trikopyöräilyshortsit päätyivät ostoskassiin. Kaksi paria pyörähanskoja tuli ostettua. Toiset on sopivat kuumiin sääolosuhteisiin ja rentoon ajoon. Toiset ovat paksummat, geelipohjaiset ja omaavat korkean rannetuen, sopivat vaativiin olosuhteisiin. Pari vuotta sitten ostin pyöräilysormikkaat, jotka on tehty sukelluspukuihin tarkoitetusta materiaalista. Niiden sanottiin olevaan lämpimät kylmässä säässä ja pitävät vettä sateessa. Vaan on niissä kääntöpuoli, kädet hikoilevat niissä aika lailla. Että kosteutta on jokatapauksessa ja jäätyvät talvella lähes heti kun pysähtyy.
Samulilta sain Garminin GPS paikantimen. Käytännössä kokeiltuani se osoittautui kivaksi leluksi. Ongelmana vaan paristojen kesto, yhtäjaksoisesti 15-20 tuntia.
Miksi ihmeessa pyörien etulaukut karttakalvoineen ovat niin pirun kalliita? 80-100 euron paikkeilla. Stockmannin urheiluosastolla havaitsin miksi, kalliilla laukuilla on parempi kiinnitysmekanismi, hyvä materiaali ja suunnittelu. Ostin kuitenkin Stockmannissa sen laukun halvalla, parempi kuin ei mitään. On siinäkin jonkinlainen kinnityssysteemi ja karttakalvo. Kiinnitys on vaan pikkasen vino.
Kiitos Tuukalle trangian lainasta. Pitääpä muistaa ostaa siihen sinoligeelin.
Karttakeskus on kyllä kovasti autoilijoiden puolella. Tarkemmin Genimap, sillä autoilijoille tarkoitettu koko Suomen kartta maksaa 10 euroa. Kun taas pyöräilijoille on Suomen kartta jaettu kuuteen osaan ja jokainen osa maksaa 16 euroa. 96 euron hintainen setti. Vaikka myyjä kuinka kovasti kehui pyöräkarttoja sai hän luvan tyytyä kymppiin ja minä poistuin Genimappia paheksuen.
Matkalla kotiin piipahdin ystävän pakottamana radioliikkeeseen, josta ostin komponentteja laturia varten. Että tarvittaessa voi vaihtaa osia tai rakentaa uuden.
Keskivaihde saa huomenna kunnollisen hoidon, kun tänään ilmoitti itsestään kovasti paukahtaen. Vaihdevaijeri aina katkea kiinnityskohdassa. Shimano ei tainut ottaa huomiota vaijerin vääntökestävyyttä. Pitääpä huomenna rakentaa pienoinen systeemi, joka estäisi vaijerin katkemisen.
Nokian renkaat veks, Continentalit tilalle. TravelContact malliset renkaat ovat varsin erinomaisia. Siileä pinta ja nappulat reunoilla. Alhaisin mahdollisin vierintävastus 1.75 tuumaisilla renkailla. Ioiseksi yllätykseksi huomasin renkaiden sivupinnoilla paksu kuvioitu alue. Lieneekö valmistajat ajatelleet dynamon käyttäjiä. Kiitos kiitos! Ei pidä enää pelätä renkaan räjähtämistä. Tavaratalosta ostin äidin hämmennykseksi lapsitalkkia. Ei kuitenkaan omaan tarkoitukseen, vaan sisäkumien puutteroimiseen etteivät liimautuisi ulkorenkaiden sisäpintoihin.
Tänään oli kiireinen päivä muuton takia, lähes kaikki tavarat on viety kämppääni. Tietokoneet ja pyörävermeet jäivät vielä porukoille, itsekin yövyn pari yötä olohuoneen sohvalla.
Hiuksetkin kokivat muutoksen, päätyivät roskikseen. Kaljuksi en kuitenkin uskaltanut ryhtyä, jätin hiukset yhden sentin pituisiksi.

03.07.2004 00:47:28

Pahoittelen kirjoitus- ja kielioppivirheitä. Mutta pienellä näytöllä tuskin innostaa oikolukea tekstiä. Kynällä kirjoittaessa kirjoitusvirheitä tulee paljon. Ja koska näkee vain osittain tekstin, eikä aina jaksaa kelata tekstiä ylös alas, tulevat silloin kielioppivirheitäkin kun ajatukset tuppaavat vaihtumaan kesken lauseen.
Pahoitteluni.

04.07.2004 00:48:20

Muuttossa kohtelin selkäni niin kovakouriaisesti, että alaselkä nosti kapinan. Oli tuskainen ilta. Yritin rentoutua sängyssä lukemalla viidennen Harry Potterin kirjaa. Ei auttanut.
Huomenna viimeinen päivä ja sangen kiireinen.

04.07.2004 09:37:39

Huomenta kansa!
Minulla on teille iloiset uutiset. Yön yli mietinnän jälkeen, alaselkä päätti heikentaa kapinansa.
Olkaamme vahvoja ja pyrkikäämme päämääräämme, niin mikään ei estä meitä.

04.07.2004 09:41:47

Etulokasuoja katosi pyörän päältä. Kiinnityssysteemi on irti pyörästä. Lieneekö varastettu?

04.07.2004 19:02:56

2004_ohjauskeskus 2004_trekka

Pyörä on valmis! Nyt alan suunnittella tarkemman reitin. Pitää myös rakentaa latauspiuhan Nokian kännykkää varten.
Etulokasuojan ostan joskus matkalla, jos tulee vastaan samanlainen kuin edellinen. Siinä kun on täysin standardista poikkeava systeemi.
Hassulta näyttää tuo sinoligeelipullo, joka päätyi toiseen juomapullotelineeseen.
Mitähän mieltä muut ovat tuosta ohjauskeskuksesta?

09.07.2004 22:24:33

Varustelista:
Polkupyörä (etukeulajousitus, reikäsatula).
Kolmeosaiset sivulaukut (oikealle, vasemmalle ja päälle) ja etulaukku, jossa on läpinäkyvä karttakotelo.
Autoilijan kartta.
Älypuhelin ja siihen liitettävä radio.
Peruspuhelin, jonka antenni on erittäin heikko, vaikka kävi huollossa. (Myytävänä 😉
Muutama kynää ja paperia.
Lukko.
Lamppu.
GPS-paikannin.
Trangia ja kattila.
Sinoligeeli. (Se pilasi polttimen lähes perusteelisesti. Kun geelistä saostuu paksua kerrostumaa. Ostin myöhemmin sen tilalle tavallista sinolia. Toivon että se polttaa kerrostumat pois tai muuten joudun ostamaan uuden polttimen)
Ruokaa oli nuudeleita, “Lämmin kuppi” keittopusseja, kekseja. Matkalla ostelin pikkasen herkkuja mm. jäätelö.
Vaatteista on kahdet pyörälytrikopaidat, pitkähihainen pyöräilypusero, pitkät pyöräilyhousut ja pyöräilytrikoshortsit. Pyöräilutakki. Kahdet pyöräilyhanskaat ja yhdet pyöräilysormikkaat. Yhdet pyöräilykengät (lukolliset) ja kenkien sadesuoja. Kahdet alushousut ja uikkarit. Viidet sukat, joista kaksi paria on pikkarit. Neljät huivit (päähän). Kypärä. Lasit.
Kupoliteltta.
Makuualusta.
Iso vedenkestävä kangas 2×3 metria. Erittäin monipuolinen.
Iso kasa pattereita GPSaa varten.
Kaikenlaisia huoltotyökaluja pyörää varten. Kahdet sisäkumet. Öljy, vaseliini, talkki.
Taitettava teräslapio ja saha. Puukko.
Retkiruokailuvälinesetti.
Ensiapupaketti pillereineen.
On vielä jotain liuta tavaroita, jotka eivät nyt tulee mieleen.

One thought on “Viikko 0

 1. 24.07.2004 14:46:18 antti korolainen.: Terveisiä Iisalmesta ja hyvää matkaa.
  06.07.2004 08:56:13 Outi L.: Paljon onnea matkaa! Varmasti tulee hieno elämys! Toivottavasti säät suosivat.
  05.07.2004 08:41:32 Kati: Onnea matkaan! Nyt ei ainakaan täällä vielä sada. Toivottavasti ilmat suosii ja varusteet pysyy kasassa. Muista venytellä ja vaikka kävellä palauttavaksi harjoitukseksi iltaisin ja tauoilla!
  05.07.2004 08:08:37 Tuukka: Miksi otit myös vanhan (Nokian) kännykkäsi mukaan? Varalleko?
  05.07.2004 02:55:13 -Faarao-: Dodiin, onnea matkalle, muistahan otta varalle myöskin yhdet sisäkumit ja päälykumit jos sattuu kumi puhkeen 😉
  07.06.2004 09:58:49 Antti: Onnea matkaan! Pastasta saa tosiaan paljon energiaa ja hätäapuna päivän viimeisten kilometrien jaksamiseksi kannattaa pitää rusinoita mukana.
  05.06.2004 00:13:34 Outi L.: Vau Dima! Tosi upea idea. Itsekin tekisi mieli kokeilla samanlaista joskus. Tsemppiä polkemiseen ja muutenkin, etenkin sään suhteen. Hienot sivut olet myös saanut aikaan.
  28.05.2004 23:47:31 Miriam: Hieno laturi, vaikken tosta kaaviosta juuri mitään tajuakaan. Oot sä kätevä, kun saat tollai sen “tosta noin vaan” tehtyä ja varsinkin ilman mitään järjellistä apua!
  28.05.2004 23:44:05 Miriam: Joo, kantsii kerto millon on tulossa, niin saa ruokintaa, jopa jotain vähän erikoisempaa.. 🙂
  25.05.2004 18:33:05 Kisi: Jaa että saa kirjottaa ihan mitä haluaa…? Noh, lähetä sit menutoivomukset ajoissa et tietää leipoa muffinsseja ja laittaa makaroonilaatikot tulelle 😉
  25.05.2004 16:39:29 fiznab: Suomesta löytyy paljon uskomattomia luonnonpuistoja. Kannattaa vierailla ehdottomasti ainakin Hiidenportilla, Pirunpesässä, Helvetinkolulla, sekä Petkeljärven kansallispuistossa. Kannattaa myös käydä Nuorgamissa EU:n pohjoisimmassa kahvilassa vetämässä munkkikahvit (siellä osataan leipoa)
  25.05.2004 14:19:47 Miriam: Coolit!!
  25.05.2004 14:08:16 eero: upee!
  25.05.2004 09:37:18 Atjabec: Noniin, alkaa näyttämään jo todella hyvältä! Operalla nuo sivussa olevat tekstit vaan ovat vähän väärässä kohdassa…
  25.05.2004 04:49:01 Tardolus: ei hitto, mahtavat 🙂
  24.05.2004 20:02:42 -G-: Testing 😛
  24.05.2004 16:44:42 aehrougirg: hah 🙂
  24.05.2004 16:40:41 Tardo: WAU!
  22.05.2004 17:03:44 Dima: Ei pidä.. ainoastaan minä näen sen.
  22.05.2004 16:43:41 Miriam: Pitäiskö ton osotteen näkyä jossain?
  22.05.2004 15:17:28 Atjabec: Uujea 😀 Kiva reissu 😛
  22.05.2004 15:17:11 Miriam: Hihii..
  22.05.2004 15:07:04 Fani: hiano hiano

Comments are closed.