2011 Karjalan kirkot

28.6.2011 – 8.7.2011

Ystäväni Jussin kanssa oltiin toukokuussa 2010 seminaarissa Suomen rakennustaiteen museossa, jossa kerottiin vanhoista puukirkoista Pohjois-Karjalassa. Seminaarin yhteydessä olleessa näyttelyssä oli kuvia eri alueiden kirkoista. Niistä heräsikin halu nähdä ne omin silmin paikan päällä. Ja nyt se tilaisuus on tullut.
Ongelmana on tarkkojen sijaintitietojen puuttuminen. Joitakin suuntaa antavia tietoja on. Mutta kohteiden löytämiseen tarvitaan vuorovaikusta pakallisasukkaiden kanssa. Joten näyttää siltä, että tästä reissusta tulee olemaan seikkailuluontoinen.

Jotta emme lähtisi harhailemaan liian kauas, päätimme asettaa rajan Kem’ joen rannalla olevaan Kem’ kaupunkiin. Siihen asti ajetaan ja sitten käännytään takaisin.

Venäjän viisumin rekisteröintipakon (ärgh!) takia joudumme ajamaan Viipurin kautta. Suosikkini Rustavel-matkatoimistossa on loistavaa palvelua, jota olen käyttänyt jo vuosien ajan. Heillä on nykyisin oma rekisteröintipalvelu Viipurissa, Pietarissa ja Moskovassa. Tämä helpottaa huomattavasti automatkustamista Venäjällä, koska majoitusyritykset rekisteröivät turisteja ainoastaan majoitusvuorokausille. Jos majoittuu tuttujen tai sukulaisten luona, pitää heidän tehdä se rekisteröinti. Tuollaista vaivaa minä en haluaisi suoda sukulaisilleni. Rasittava puuha.
Rustravel kertoi Viipurin rekisteröintitoimiston yhteystietoja, jossa Grigori niminen mies ei jätä meitä pulaan 🙂 Ja kun kerran ajetaan Viipurin kautta, niin käydään samalla lepäämässä hetken isäni mökillä!

Vaikka tavoitteena on päästä mahdollisimman nopeasti Petroskoihin, olisi nopeampaa ajaa Suomen teitä pitkin Niiralan raja-asemalle. Mutta nyt joutuu ajamaan satoja kilometreja Venäjän teitä pitkin samaan kohteeseen. Itselleni se on positiivista siksi, että kerrankin pääsen tutustumaan Laatokka-järven länsialueeseen Sortavalaan asti.

Sortavalasta jatketaan Petroskoihin, jälkeen suuntana on Kem’. Miten reitti kulkee siinä välissä ja mitä siinä tapahtuu selviää sitten “paikan päällä” 😉 Paluumatkalla raja mahdollisesti ylitettäisiin Vartiuksessa, lähellä Kuhmoa. Saatamme ajaa Iisalmen kautta, jossa voisi yöpyä sukulaisten luona.

Petroskoissa on tarkoitus löytää majoituksen tuttujen luona. Mutta Petroskoin ja Vienanmeren välissä majoitukset ovat autossa tai uusien tuttavuuksien luona. Kun kahdestaan matkustetaan, niin farmarin takaosa valjastetaan makuu- ja keittiötilaksi. Telttaa ei tarvita. Jos päästään tutustumaan paikallisiin asukkaisiin, on mahdollisuus saada lattiamajoituksenkin 🙂
Ruokaa valmistetaan pidemmän päällä itse kaasutrangialla, josta on tullut erittäin hyviä kokemuksia Norjan-reissussa. Raaka-aineita kuten vihanneksia ja muita sellaisia Venäjällä vaikea olla löytämättä. Sillä niitä tyrkytetään jo tienvarsilla. Ja jos käy kysymässä, niin voi saada paljon muutakin suoraan pellolta. Rahalla saa ja hevosella volkkarilla pääse 😉

Kun lähdetään teille tuntemattomille, aion tehdä ensimmäistä kertaa Ulkoasiainministeriölle matkustusilmoituksen. Suosittelen muillekin vaikka matkustustiedotteessa Karjalasta kerrotaan olevan varsin turvallinen.

Tässä alustava reitti:

Kilometreja alustavassa reitissa 2200km. Tämä sisältää suoran reitin Petroskoista Kem’iin, joka on 400km. Mutta koska nimenomaan tällä alueella on varsinainen seikkailu, kilometreja kertyy paljon enemmän. Lähtö on tiistaina 28.6.2011 ja paluuajankohdasta ei tietoa. Aikaa on kuitenkin varattu kaksi viikkoa.

Maanantaina pidetään Jussin kanssa palaveri. Kerrotaan sitten lisää sen jälkeen.

[Päivitys 22.6.2011]

Jussi sai laadittua matkan aikatauluun ja osittain reitinkin:

 • ti 28.6. Helsinki-Viipuri-Gavrilova-Kakisalmi/Sortavala
 • ke 29.6. Kakisalmi/Sortavala-Petroskoi
 • to 30.6. Petroskoi-Kizhi-Petroskoi
 • pe 1.7.  Petroskoi-Aanisniemi-Kontupohja tms.
 • la 2.7.  Kontupohja-X
 • su 3.7.  X-Vienan Kemi
 • ma 4.7.  Solovetski
 • ti 5.7.  Kemi-runokylä x
 • ke 6.7.  runokylia
 • to 7.7.  yli Vartiuksesta ja ajo Domnaan
 • pe 8.7.  ajo Helsinkiin/Nastolaan (max 10 h)

[Päivitys 25.7.2011]

Reissun pituus lasketaan Helsinki-Karjala-Iisalmi akselilta – 2900km. Polttoainekuluja 172 litralta 155€.

Reissun kulujen yhteenveto:

 • Liput ja muut maksut – 236€
 • Majoitukset (Petroskoi, Solovetski, Vuokkiniemi) – 120€
 • Kaasupullo, netti – 27€
 • Palkkiot, lahjoitukset – 40€
 • Öljypohjan korjaus, öljy, renkaat – 290€
 • Polttoaine – 155€
 • Kahden miehen ruokakulut – 240€

Matkan toteutunut reitti:

4 thoughts on “2011 Karjalan kirkot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *