Trondheim rocks!

Elina

Tulimme Trondheimiin lauantai iltana ja vietimme siellä Amandan ystävän Noran luona pari yötä. Näin meillä oli aikaa tutustua Trondheimin kauniiseen kaupunkiin. Nora työskentelee opintojensa ohella Trondheimin katedraalin oppaana ja saimme tutustua tuohon kauniiseen ja jännittävään kirkkoon hänen opastuksellaan. Katedraalin ulkoseinät olivat täynnä patsaita. Sitä voisi varmaan viettää koko päivän bongaillen pieniä yksityiskohtia ja kuunnellen tarinoita niistä. Haitaripelimanni ja demonit istuivat sulassa sovussa räystäillä, julkisivun kuninkaiden ja pyhimysten joukossa oli myös rebecin soittaja ja arkkienkeli Mikaelilla oli Bob Dylanin kasvot.

Katedraalikierroksen jälkeen totesimme että aikaa on ehkä yhdelle museolle. Ryhmämme jakautui nykytaiteen museon kohdalla johon jätimme Gailen. Me loput jatkettiin matkaa Noran suosittelemaan Norjalaisen rock-musiikin museoon Rockheimiin. Voin suositella lämpimästi. J Ihan parhaita museoita/näyttelyitä on ne, joissa ei tarvi kuljeksia kädet selän takana näyttäen tärkeältä. Ja sai ottaa kuvia! 50-luvun huoneessa toki poseerattiin punaisen Thunderbirdin kyydissä Elviksen soidessa taustalla. 60-luvun näyttely oli sijoitettu autenttisesti sisustettuun 60-luvun olohuoneeseen. Sen kun istahdat sohvalle ja olohuoneen seinät muuttuivat mustavalkoiseksi videoksi ajan populaarikulttuurista. Pelkästään kaikkia tietoiskuja Fenderin styrkkareista ja ääninäytteitä Hammondista kuunnellessa olisi saattanut viettää monta tuntia.

Aloin jo ihmetellä missä on etsimäni, kunnes päädyimme ystävällisesti kysymään lähimmältä oppaalta. ”Don’t you have metal music here?” ”Sure!” Herra ohjasi meidät seinälle joka oli laudoitettu kuten useat pikkuiset puutalot täällä. Ikkunat vain oli tukittu umpeen. Astuessamme ovesta tulimme pimeähköön huoneeseen. Ensimmäisenä silmään osuu takaseinälle projektoitu synkähkö metsämaisema. Piikkilangalla aidatulla alueella on bändin kamat yhdessä yhden paskaksi isketyn V-kitaran kanssa. Jääkaapista löytyy olutta ja sohvapöydällä on kokoelma tyhjiä pulloja. Sohvan vieressä oli pahvilaatikko täynnä munakennoja. Pari mahdollisesti hirven kalloa koristaa korutonta huonetta. Oppaamme kertoi että sisustus on kopio Mayhemin treenikämpästä. Hitsi, joku on todella nähnyt vaivaa… Kuvan kämpästä ulkoapäin saattoi nähdä seinällä vaihtuvien kuvien välissä. Se oli pieni valkoinen puumökki. Taustalla kaikui lampaden määkiminen. Huoneen nurkassa televisiossa pyörii dokumentti kirkonpolttajista ja sivupöydällä on vanha kasettisoitin. Pöydällä lojuvissa C-kaseteista saattoi valita mieleisen Norjalaisen metallibändin. Dimmu Borgir, Gorgoroth, Mayhem, mitä näitä nyt on…  Satyricon sattui käteen ekana. Sen kun syötti vanhaan kasettisoittimeen muuttui seinälle heijastettu maisema tietoiskuksi bändistä ja vaihtui musiikkivideoksi. Särökitarat ja karjunta täytti huoneen. Valitessani soittimeen Mayhemin sai Amanda tarpeekseen. Liekö videolla näkyneellä sian päällä osuutta asiaan. Dima seurasi kohta perässä ja lopulta oppaammekin. Vietin vielä hetken vaihdellen kasetteja soittimeen kunnes päätin jättää huoneen seuraaville vierailijoille.

Löysin Aman ja Diman ysärihuoneesta. Kello oli paljon joten oli aika lähteä valumaan ulos. Matkalle sattui vielä työpajahuoneet joissa pääsi testailemaan levyjen pyörittelyä sekä hip hopin miksaamista. Seuraavassa huoneessa teemana oli ”play along with Ronni”. Huoneessa oli rivi kitaroita seinällä ja hemmetin suuri Marshallin kaappi. Poimin telineestä soittovalmiin kitaran. Ronni videolla kysyi että luuletko olevas joku rockthti. Toki! Video opetti riffin jota ensi vähä treenattiin ja sitten esitettiin. ”You stink” oli ”opettajani” kommentti soitostani. Heh J Ihan mahtava näyttely ja upea toteutus ja paljon mahdollisuuksia interaktiivisuuteen. Suosittelen lämpimästi kaikille Trondheimin kävijöille.

 

So we spent in Trondheim two nights on Amandas friends Noras place. What a lovely city. Around the fjord there is everywhere colorful wooden houses and the weather changes about four times in an hour. Wery much worth to se is the Trondheim cathedral. It is filled with interesting details and if you ask the guides you may hear lot of stories about them.

Another cool place is Rockheim, the museum of Norwegian rock music. There is room for every decade and of course special room for black metal. That one is copy of Mayhems rehearsal house. Definitely must see if you are at all into metal music. There was also workshop rooms for DJ stuff, hip hop mixing, break dance and rock star guitarr playing. All the museum is very well made. Lot of music to listen, many things to do and the exhibition is visually impressive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *